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Effect of cryoprotectants on the porosity and stability of insulin-loaded PLGA nanoparticles after freeze-drying.

Título
Effect of cryoprotectants on the porosity and stability of insulin-loaded PLGA nanoparticles after freeze-drying.
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Fonte, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Soares, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Costa, A
(Autor)
Outra
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Andrade, JC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Seabra, V
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Reis, S
(Autor)
FFUP
Sarmento, B
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: BiomatterImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 2
Páginas: 329-339
ISSN: 2159-2527
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-6VE
Abstract (EN): PLGA nanoparticles are useful to protect and deliver proteins in a localized or targeted manner, with a long-term systemic delivery pattern intended to last for a period of time, depending on polymer bioerosion and biodegradability. However, the principal concern regarding these carriers is the hydrolytic instability of polymer in aqueous suspension. Freeze-drying is a commonly used method to stabilize nanoparticles, and cryoprotectants may be also used, to even increase its physical stability. The aim of the present work was to analyze the influence of cryoprotectants on nanoparticle stability and porosity after freeze-drying, which may influence protein release and stability. It was verified that freeze-drying significantly increased the number of pores on PLGA-NP surface, being more evident when cryoprotectants are added. The presence of pores is important in a lyophilizate to facilitate its reconstitution in water, although this may have consequences to protein release and stability. The release profile of insulin encapsulated into PLGA-NP showed an initial burst in the first 2 h and a sustained release up to 48 h. After nanoparticles freeze-drying the insulin release increased about 18% in the first 2 h due to the formation of pores, maintaining a sustained release during time. After freeze-drying with cryoprotectants, the amount of insulin released was higher for trehalose and lower for sucrose, glucose, fructose and sorbitol comparatively to freeze-dried PLGA-NP with no cryoprotectant added. Besides the porosity, the ability of cryoprotectants to be adsorbed on the nanoparticles surface may also play an important role on insulin release and stability.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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