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Fatty acid and sugar compositions, and nutritional value of five wild edible mushrooms from Northeast Portugal

Título
Fatty acid and sugar compositions, and nutritional value of five wild edible mushrooms from Northeast Portugal
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Lillian Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paula Baptista
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Daniela M. Correia
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz Oliveira
(Autor)
FFUP
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Isabel C.F.R. Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 105 1
Páginas: 140-145
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Outras ciências médicas
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-D5P
Resumo (PT): The chemical composition and nutritional value of five wild edible mushroom species (Agaricus arvensis, Lactarius deliciosus, Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus, Tricholoma portentosum) commonly consumed in the Trás-os-Montes region of Northeast Portugal was determined. Chemical composition evaluation included moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value determination. The macronutrient profile in general revealed that the wild mushrooms were rich sources of protein and carbohydrates, and had low amounts of fat. On the basis of the proximate analysis, it can be calculated that an edible portion of 100 g of these mushrooms provides, on average, 28 kcal (118 kJ). The analysis of fatty acid composition, performed by gas–liquid chromatography coupled to a flame ionization detector, allowed the quantification of fifteen fatty acids. Unsaturated fatty acids and, in particular, oleic and linoleic acids, were predominant. The composition in individual sugars was also determined by high performance liquid chromatography coupled to a refraction index detector, mannitol and trehalose being the most abundant sugars. <br> <br> Keywords: Wild edible mushrooms; Chemical composition; Fatty acid composition; Sugar composition; Nutritional value <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-4NCR9FK-9&_user=2460038&_coverDate=12%2F31%2F2007&_rdoc=20&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235037%232007%23998949998%23662254%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=62&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=d4e99f03a464fdf50b3a9596245ba2cf"> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): The chemical composition and nutritional value of five wild edible mushroom species (Agaricus arvensis, Lactarius deliciosus, Leucopaxillus giganteus, Sarcodon imbricatus, Tricholoma portentosum) commonly consumed in the Trás-os-Montes region of Northeast Portugal was determined. Chemical composition evaluation included moisture, total oil content, crude protein, ash, carbohydrates, and nutritional value determination. The macronutrient profile in general revealed that the wild mushrooms were rich sources of protein and carbohydrates, and had low amounts of fat. On the basis of the proximate analysis, it can be calculated that an edible portion of 100 g of these mushrooms provides, on average, 28 kcal (118 kJ). The analysis of fatty acid composition, performed by gas–liquid chromatography coupled to a flame ionization detector, allowed the quantification of fifteen fatty acids. Unsaturated fatty acids and, in particular, oleic and linoleic acids, were predominant. The composition in individual sugars was also determined by high performance liquid chromatography coupled to a refraction index detector, mannitol and trehalose being the most abundant sugars. <br> <br> Keywords: Wild edible mushrooms; Chemical composition; Fatty acid composition; Sugar composition; Nutritional value <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-4NCR9FK-9&_user=2460038&_coverDate=12%2F31%2F2007&_rdoc=20&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235037%232007%23998949998%23662254%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=62&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=d4e99f03a464fdf50b3a9596245ba2cf"> Full text</a> <br> <br>
Idioma: Português
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
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