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Projeto: FA_05_2017_015

Designação do projeto: CAVIAR - Avaliação de mercado de gónadas de ouriços do mar através de modulação dietética
Código do projeto: FA_05_2017_015
Instituição proponente/ Promotor líder/ Entidade coordenadora: Instituto de Ciências Biomédicas de Abel Salazar
Parceiro(s) / Co-promotor(es) / Instituição(ões) participante(s): CIIMAR-Centro Interdisciplinar de Investig. Marinha e Ambien; RIASEARCH UNIPESSOAL LDA; SENSE TEST - SOCIEDADE DE ESTUDOS DE ANALISE SENSORIAL A PRODUTOS ALIMENTARES S.A.; Wild Mermaid Lda
Data de início: 2019-09-06
Data de conclusão: 2022-03-06
Custo Elegível do Projeto
Custo Total Elegível: 199.159,08 EUR
Custo Elegível na Universidade do Porto: 90.231,00 EUR
Instituto de Ciências Biomédicas de Abel Salazar: 90.231,00 EUR
Objetivos, atividades e resultados esperados/atingidos
Objetivos e Atividades
Sea urchin's gonads are a highly appreciated gourmet product comparable to Caviar. Gonads market price mainly depends on aroma and colour, which are a reflection of animals' diet. This project will promote aquaculture diversification and sustainable valorisation of sea urchin by a) improving gonads quality and marketability trough dietary modulation with natural pigments, aiming the regular production of high quality gonads; b) adding value to sea urchin gonads applying new preservation and processing strategies for gonad upgrading, proposing new refrigerated, frozen and canned products, to better satisfy consumers' and markets' demands; c) to promote the full valorisation of sea urchin under a circular economy approach, converting sea urchin by-products into high-valued compounds, with biotechnological and biomedical application, reducing environmental impact and increasing economic value.
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