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Clitocybe alexandri extract induces cell cycle arrest and apoptosis in a lung cancer cell line: Identification of phenolic acids with cytotoxic potential

Título
Clitocybe alexandri extract induces cell cycle arrest and apoptosis in a lung cancer cell line: Identification of phenolic acids with cytotoxic potential
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Josiana A Vaz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gabriela M Almeida
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Helena H Vasconcelos
(Autor)
FFUP
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 132
Páginas: 482-486
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-AY9
Abstract (EN): Mushrooms are a possible rich source of biologically active compounds with the potential for drug discovery. The aim of this work was to gain further insight into the cytotoxicity mechanism of action of Clitocybe alexandri ethanolic extract against a lung cancer cell line (NCl-H460 cells). The effects on cell cycle profile and levels of apoptosis were evaluated by flow cytometry, and the effect on the expression levels of proteins related to cellular apoptosis was also investigated by Western blot. The extract was characterised regarding its phenolic composition by HPLC-DAD, and the identified compounds were studied regarding their growth inhibitory activity, by sulforhodamine B (SRB) assay. The effect of individual or combined compounds on viable cell number was also evaluated using the Trypan blue exclusion assay. It was observed that the C. alexandri extract induced an S-phase cell cycle arrest and increased the percentage of apoptotic cells. In addition, treatment with the GI(50) concentration (concentration that was able to cause 50% of cell growth inhibition; 24.8 mu g/ml) for 48 h caused an increase in the levels of wt. p53, cleaved caspase-3 and cleaved poly (ADP-ribose) polymerase (PARP). The main components identified in this extract were protocatechuic, p-hydroxybenzoic and cinnamic acids. Cinnamic acid was found to be the most potent compound regarding cell growth inhibition. Nevertheless, it was verified that the concomitant use of the individual compounds provided the strongest decrease in viable cell number. Overall, evidence was found for alterations in cell cycle and apoptosis, involving p53 and caspase-3. Furthermore, our data suggests that the phenolic acids identified in the extract are at least partially responsible for the cytotoxicity induced by this mushroom extract.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: iferreira@ipb.pt
Nº de páginas: 5
Documentos
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