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Note. Reaction of bacteria associated with fish spoilage to chemical and physical stress

Título
Note. Reaction of bacteria associated with fish spoilage to chemical and physical stress
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2001
Autores
kirby, r
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
da silva, m
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
capell, c
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
gibbs, p
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
davies, a
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
jehanno, d
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
thuault, d
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
nychas, g
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
luten, j
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 7
Páginas: 405-409
ISSN: 1082-0132
Editora: SAGE
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-T45
Abstract (EN): A cocktail made up of six bacteria isolated from fish was subjected to various heats (30 degreesC and 60 degreesC, 20 s) and chemical preservative stresses, alone and in combination. The chemical preservatives tested were potassium sorbate (PS, 1%), trisodium phosphate (TSP, 10%) and tetrasodium pyrophosphate (TSPP, 3%). Heating the bacteria at 60 degreesC for 20 s resulted in an average reduction of 2.0 log cfu/mL in the total number. The results showed a marked synergistic effect of beat treatment prior to chemical additives, especially for TSPP and sorbate; no significant effect was evident when chemicals were applied alone. The effect was increased by the application of chemical preservatives, before heating, in the decreasing order TSP, TSPP and sorbate; reductions obtained were more than 5.0, 4.0 and 3.0 log cfu/mL, respectively. The synergistic effect observed was dependent on the type of chemical additives used and also on the order of the treatments. Bacteria identified as Shewanella putrefaciens and Pseudomonas putida were more resistant to heat treatment and Brochothrix thermosphacta and Lactobacillus plantarum were more resistant to TSP treatment. These bacteria in the cocktail showed high sensitivity to combined TSP/heat treatment; bacterial cells identified as Enterobacter spp, were the most resistant to this treatment.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: vazpires@bsp.up.pt
Nº de páginas: 5
Documentos
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