Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Ultra-processed food consumption deteriorates the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project

Ultra-processed food consumption deteriorates the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project

Título
Ultra-processed food consumption deteriorates the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Antoniazzi, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
de Miranda, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rauber, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
de Moraes, MM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Afonso, Cláudia
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Santos, Cristina
(Autor)
FCNAUP
Lopes, C.
(Autor)
FMUP
Rodrigues, Sara
(Autor)
FCNAUP
Levy, RB
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 62
Páginas: 1131-1141
ISSN: 1436-6207
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-G04
Abstract (EN): Purpose This study aims to describe micronutrient intake according to food processing degree and to investigate the association between the dietary share of ultra-processed foods and micronutrient inadequacies in a representative sample of Portuguese adult and elderly individuals. Methods Cross-sectional data from the National Food, Nutrition and Physical Activity Survey (2015/2016) were used. Food consumption data were collected through two 24-h food recalls, and food items were classified according to the NOVA system. Linear regression models were used to assess the association between the micronutrient density and the quintiles of ultra-processed food consumption-crude and adjusted. Negative Binomial regressions were performed to measure the prevalence ratio of micronutrient inadequacy according to ultra-processed food quintiles. Results For adults, all evaluated vitamins had significantly lower content in the fraction of ultra-processed foods compared to unprocessed or minimally processed foods, except vitamin B2. For the elderly, out of ten evaluated vitamins, seven presented significantly less content in ultra-processed foods compared to non-processed ones. The higher energy contribution of ultra-processed foods in adults was associated with a lower density of vitamins and minerals. This association was not observed in the elderly. For adults, compared with the first quintile of ultra-processed food consumption, the fifth quintile was positively associated with inadequate intakes of vitamin B6 (PR 1.51), vitamin C (PR 1.32), folate (PR 1.14), magnesium (PR 1.21), zinc (PR 1.33), and potassium (PR 1.19). Conclusion Our results corroborate the importance of public health actions that promote a reduction in the consumption of ultra-processed foods.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

The combined association of adherence to Mediterranean diet, muscular and cardiorespiratory fitness on low-grade inflammation in adolescents: a pooled analysis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
César Agostinis‑Sobrinho; Robinson Ramírez‑Vélez; Antonio García‑Hermoso; Rafaela Rosário; Carla Moreira; Luís Lopes; Arvydas Martinkenas; Jorge Mota; Rute Santos
Modulation of folate uptake in cultured human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by dietary compounds (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lemos, C; Peters, GJ; Fa, GJ; Martel, F; Conceicao Calhau
Markers of metabolic syndrome in obese children before and after 1-year lifestyle intervention program (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pedrosa, C; Oliveira, BMPM; Albuquerque, I; Simoes Pereira, C; Vaz de Almeida, MD; Correia, F
L-Theanine promotes cultured human Sertoli cells proliferation and modulates glucose metabolism (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Dias, TR; Bernardino, RL; Alves, MG; Silva, J; barros, a; sousa, m; Susana Casal; Silva, BM; Oliveira, PF

Ver todas (17)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2025-06-30 às 11:10:20 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias