Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Antiulcerogenic activity of peptide concentrates obtained from hydrolysis of whey proteins by proteases from Cynara cardunculus

Antiulcerogenic activity of peptide concentrates obtained from hydrolysis of whey proteins by proteases from Cynara cardunculus

Título
Antiulcerogenic activity of peptide concentrates obtained from hydrolysis of whey proteins by proteases from Cynara cardunculus
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Tavares, TG
(Autor)
Outra
Monteiro, KM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Possenti, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pintado, ME
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Carvalho, JE
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 21 3
Páginas: 934-939
ISSN: 0958-6946
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-JFC
Abstract (EN): Peptide concentrates generated by hydrolysis of whey with aqueous extracts of flowers of Cynara cardunculus were studied for possible protection of the stomach mucosa against ulcerative lesions caused by oral administration of absolute ethanol. Both the whole peptide fraction obtained via hydrolysis of whey protein concentrate (peptide concentrate, PepC) and its fraction below 3 kDa (PepCF) were able to reduce gastric injuries to significant levels (p < 0.05). Single-dose experiments, using 100 mg kg(-1) body weight (bw) of either PepCF or PepC, led to 68.5% and 37.4% protection, respectively - which compare well with 93.4% protection by 200 mg kg (1) bw carbenoxolone (a positive control). No dose-response correlation could be demonstrated. Gastric cytoprotection by PepCF appears to depend on sulphydryl-containing moieties, whereas PepC likely protects the gastric mucosa via the prostaglandin cycle and production of nitric oxide. (c) 2011 Published by Elsevier Ltd.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Relevant factors for the preparation of freeze-dried lactic acid bacteria (2004)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carvalho, AS; Silva, J; Ho, P; Teixeira, P; F. Xavier Malcata; Gibbs, P
Caseins as source of bioactive peptides (2005)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Silva, SV; F. Xavier Malcata
Survival of probiotic bacteria in a whey cheese vector submitted to environmental conditions prevailing in the gastrointestinal tract (2005)
Artigo em Revista Científica Internacional
Madureira, AR; Pereira, CI; Truszkowska, K; Gomes, AM; Pintado, ME; F. Xavier Malcata
Survival of potentially probiotic enterococci in dairy matrices and in the human gastrointestinal tract (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lígia L. Pimentel; Jaana Mättö; F. Xavier Malcata; Manuela E. Pintado; Maria Saarela
Role of dominant microflora of Picante cheese on proteolysis and lipolysis (1999)
Artigo em Revista Científica Internacional
Freitas, AC; Pintado, AE; Pintado, ME; F. Xavier Malcata

Ver todas (37)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z
Página gerada em: 2025-10-09 às 19:05:21 | Política de Privacidade | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias | Livro Amarelo Eletrónico