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The influence of different closures on volatile composition of a white wine

Título
The influence of different closures on volatile composition of a white wine
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Oliveira, AS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Furtado, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria de Lourdes Bastos
(Autor)
FFUP
Pinto, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 23
ISSN: 2214-2894
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00R-M6G
Abstract (EN): The impact of different closures on wine volatile composition was assessed by headspace solid-phase microextraction coupled to gas chromatography-mass spectrometry (HS-SPME-GC/MS) analysis of a white wine. The sealing systems studied comprised 1 + 1 cork, microagglomerated cork and synthetic closures. A descriptive sensory analysis and measurement of some oenological parameters were also performed. The main differences on wine volatile profile were observed between cork and synthetic closures, comprising statistically significant alterations in the levels of six volatile compounds. Two compounds, namely 2,4-di-tert-butylphenol and trans-4-tert-butylcyclohexanol, were identified for the first time, to our knowledge, in wines sealed with synthetic closures and a microagglomerated cork, respectively. In addition, the sensory analysis of wine sealed with cork stoppers unveiled highest scores in aroma intensity, aroma quality and balance. On the other hand, wine sealed with synthetic closures were described with oxidative sensory attributes, lowest levels of SO2 and highest colour intensity.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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