Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Food industry by-products used as functional ingredients of bakery products

Food industry by-products used as functional ingredients of bakery products

Título
Food industry by-products used as functional ingredients of bakery products
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Martins, ZE
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, IMPLVO
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 67
Páginas: 106-128
ISSN: 0924-2244
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-XAD
Abstract (EN): Background: Functional ingredients obtained from industrial by-products (BP) are a promising vehicle for the nutritional improvement of traditional bakery products and may enhance their health promoting properties. However, the incorporation BP functional ingredients also influence technological and sensorial properties. Scope and approach: This review provides a comprehensive overview about the incorporation of potential functional ingredients obtained from a wide variety of food industrial by-products (Fruit and Vegetables; Cereals, Legumes, Nuts and Oilseeds; Brewery, Winery, and Distillery) to wheat based bakery products. Emphasis is given to the physico-chemical characterization of those ingredients, as well as their effect on dough and final products properties. Key findings and conclusions: Although physico-chemical composition of BP functional ingredients varies widely according to their source, it stands out by their content of total dietary fibre, protein, and/or minerals. BP functional ingredients incorporation on bakery products at 10% was frequently successful. Overall, BP functional ingredients improves nutritional profile of bakery products, however can also impair some functional and sensorial properties. From a nutritional point of view cakes and biscuits enriched with BP functional ingredients cannot compete with the healthier profile presented by breads.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 23
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Impact of new ingredients obtained from brewer's spent yeast on bread characteristics (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins, ZE; Pinho, Olívia; Ferreira, IMPLVO

Da mesma revista

The health-promoting potential of peptides from brewing by-products: An up-to-date review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro Oliveira, R; Martins, ZE; Sousa, JB; Ferreira, IMPLVO; Diniz, C
Review on fermented plant materials as carriers and sources of potentially probiotic lactic acid bacteria - With an emphasis on table olives (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Cátia M. Peres; Cidália Peres ; Adrián Hernández-Mendoza; F. Xavier Malcata
Pulses and food security: Dietary protein, digestibility, bioactive and functional properties (2019)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bessada, SMF; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Natural phytochemicals and probiotics as bioactive ingredients for functional foods: Extraction, biochemistry and protected-delivery technologies (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
da Silva, BV; Barreira, JCM; Beatriz B P P Oliveira
Mycotoxins in cereals and related foodstuffs: A review on occurrence and recent methods of analysis (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pereira, VL; Fernandes, JO; Cunha, SC

Ver todas (37)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Medicina Dentária da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2025-07-03 às 00:59:08 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias