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Quantification of 5-Hydroxymethylfurfural in Coated Deep-Fried Products: Optimization of the Extraction Procedure by Using Statistical Design

Título
Quantification of 5-Hydroxymethylfurfural in Coated Deep-Fried Products: Optimization of the Extraction Procedure by Using Statistical Design
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2013
Autores
Trinidad Perez Palacios
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Catarina Petisca
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Armindo Melo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M P L V O Ferreira
(Autor)
FFUP
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Revista
Vol. 6 2
Páginas: 10-16
ISSN: 1936-9751
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-11Y
Abstract (EN): This study describes for the first time the development and validation of an extraction procedure for the quantification of 5-hydroxymethylfurfural (HMF) in coated deep-fried products by liquid chromatography with photodiode array detection. The method entailed the extraction of HMF with ethyl acetate/hexane (4:1) followed by a concentration step with 40 mM sodium formate (pH = 3)/methanol (1:1). The optimum combination of the extraction variables was achieved by response surface methodology. Sample amount and concentration solvent volume showed a notable influence on HMF yield, while the effect of extraction solvent volume seemed to be less marked. From experimental results, 5 g of sample, 10 ml of the extraction solvent, and 550 mu l of the concentration solvent were selected as optimal combination. The consistency between predicted and experimented values as well as in the quality parameters was observed. Quantities of HMF in coated deep-fried fish products were 1.25 +/- 0.21 mu g g(-1).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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