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Folate-targeted nanostructured lipid carriers for enhanced oral delivery of epigallocatechin-3-gallate

Título
Folate-targeted nanostructured lipid carriers for enhanced oral delivery of epigallocatechin-3-gallate
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Granja, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vieira, AC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Chaves, LL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nunes, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Neves, AR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pinheiro, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Salette Reis
(Autor)
FFUP
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 237
Páginas: 803-810
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00N-G7E
Abstract (EN): The well-known pleiotropic health benefits of green tea are mainly attributed to epigallocatechin-3-gallate (EGCG), a polyphenolic compound from the group of catechins. EGCG's poor stability and intestinal permeability, however, can strongly impair its biological activities. In this work, EGCG-loaded nanostructured lipid carriers (NLC) functionalized with folic acid were optimized through a Box-Behnken design intended to provide an enhanced oral absorption and increased bioavailability of EGCG. Size, zeta potential and encapsulation efficiency (EE) of the produced spherical nanoparticles were evaluated. NLC were further characterized by Differential Scanning Calorimetry (DSC). An in vitro release study in simulated gastric and intestinal fluids was conducted and the storage stability of the nanoparticles was evaluated over a period of 8 weeks. The overall results demonstrated the suitability of the developed formulation for the oral delivery of EGCG and its potential for applications in food industry.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
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