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The current knowledge on the application of anti-biofilm enzymes in the food industry

Título
The current knowledge on the application of anti-biofilm enzymes in the food industry
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Ana Meireles
(Autor)
FEUP
Anabela Borges
(Autor)
FEUP
Efstathios Giaouris
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Simões
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 86
Páginas: 140-146
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-J45
Abstract (EN): Biofilms are encountered on nearly all wet surfaces, with their development being often unwanted due to the serious problems they can cause in different fields, including in the food sector. They are recognized as the preferential microbial lifestyle due to the numerous advantages for the embedded cells. Biofilm cells are highly resistant to stress conditions, particularly to antimicrobials, as their complex and compact structure hampers the penetration of antimicrobials and the access to the deep positioned cells. The increased resistance to the currently employed control strategies emphasizes the urgent need of new alternative and/or complementary eradication approaches. To this direction, the use of enzymes is an interesting alternative anti-biofilm approach due to their capability to degrade crucial components of the biofilm matrix, cause cell lysis, promote biofilm disruption and interrupt the cell-to-cell signaling events governing biofilm formation and maintenance. This review provides an overview of the enzymes used for biofilm control, their targets and examples of effective applications.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
4.Meireles_et_al_Post-Print Post-Print version 670.75 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
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