Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Factors influencing the norharman and harman contents in espresso coffee

Factors influencing the norharman and harman contents in espresso coffee

Título
Factors influencing the norharman and harman contents in espresso coffee
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Rita C Alves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 55 5
Páginas: 1832-1838
ISSN: 0021-8561
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-B72
Abstract (EN): Espresso coffee (EC) brews were analyzed for beta-carboline [norharman (NH) and harman (H)] contents, by RP-HPLC with fluorescence detection. The influence of the coffee species (arabica or robusta), the roast degree, and the brew length was studied. The results show that the content of NH and H in EC is dependent primarily on the coffee species, followed by brew length. The roast degree has only a minor influence on the final content of NH and H in EC. When compared with other coffee brews, EC has an amount of these beta-carbolines (in micrograms per liter) similar to that of mocha coffee, both being more concentrated than filter and press-pot coffees. Therefore, the consumer's preferences will determine the amount of NH and H ingested daily. For the caffeinated 30 mL of EC, the arabica coffees contain about 4.08 mu g of NH and 1.54 mu g of H. Commercial blends (usually with a maximum of 30% robusta) range from the cited arabica values to 10.37 mu g of NH and 4.35 mu g of H.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: sucasal@ff.up.pt
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

HEALTH BENEFITS OF COFFEE: MYTH OR REALITY? (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Rita C Alves; Susana Casal; Beatriz Oliveira
Vitamin E Profile as a Reliable Authenticity Discrimination Factor between Chestnut (Castanea sativa Mill.) Cultivars (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joao C M Barreira; Rita C Alves; Susana Casal; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira; Jose Alberto Pereira
Tocopherols in espresso coffee: Analytical method development and validation (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rita C Alves; Susana Casal; Beatriz B P P Oliveira
Tocopherols in coffee brews: Influence of coffee species, roast degree and brewing procedure (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rita C Alves; Susana Casal; Beatriz B P P Oliveira
Nutritional value and influence of the thermal processing on a traditional Portuguese fermented sausage (alheira) (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Silvia D Campos; Rita C Alves; Eulalia Mendes; Anabela S G Costa; Susana Casal; Maria Beatriz P P Oliveira

Ver todas (10)

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

The Role of Anthocyanins in Alleviating Intestinal Diseases: A Mini Review (2024)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Liu, Y; Iva Fernandes; Mateus, N; Oliveira, H; Han, FL
Saponins as Natural Emulsifiers for Nanoemulsions (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Schreiner, TB; Madalena M. Dias; Barreiro, MF; Pinho, SP
Interplay between Anthocyanins and Gut Microbiota (2014)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Iva Fernandes; Sonia Norberto; Nuno Mateus; Conceicao Calhau
Genesis of Azole Antifungal Resistance from Agriculture to Clinical Settings (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azevedo, MM; Faria Ramos, I; Costa Cruz, LC; pina-vaz, c; rodrigues, ag
Comment on Safety and Antioxidant Activity of a Pomegranate Ellagitannin-Enriched Polyphenol Dietary Supplement in Overweight Individuals with Increased Waist Size (2008)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Rosario Monteiro; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau

Ver todas (299)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-23 às 03:39:54 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias