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Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars

Título
Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Ivo Oliveira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Anabela Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
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Federico Ferreres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
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Rosa Seabra
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Leticia Estevinho
(Autor)
Outra
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Revista
Vol. 45 10
Páginas: 2287-2295
ISSN: 0278-6915
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-6GG
Resumo (PT): Different cultivars of walnut (Juglans regia L.) leaves (Cv. Lara, Franquette, Mayette, Marbot, Mellanaise and Parisienne) grown in Portugal, were investigated in what concerns phenolic compounds and antimicrobial and antioxidant properties. Phenolics analysis was performed by reversed-phase HPLC/DAD and 10 compounds were identified and quantified: 3- and 5-caffeoylquinic acids, 3- and 4-p-coumaroylquinic acids, p-coumaric acid, quercetin 3-galactoside, quercetin 3-pentoside derivative, quercetin 3-arabinoside, quercetin 3-xyloside and quercetin 3-rhamnoside. The antimicrobial capacity was screened against Gram positive (Bacillus cereus, B. subtilis, Staphylococcus aureus) and Gram negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae) and fungi (Candida albicans, Cryptococcus neoformans). Walnut leaves selectively inhibited the growth of Gram positive bacteria, being B. cereus the most susceptible one (MIC 0.1 mg/mL). Gram negative bacteria and fungi were resistant to the extracts at 100 mg/mL. Lara walnut leaves were also submitted to antibacterial assays using 18 clinical isolates of Staphylococcus sp. Antioxidant activity was accessed by the reducing power assay, the scavenging effect on DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radicals and β-carotene linoleate model system. In a general way, all of the studied walnut leaves cultivars presented high antioxidant activity (EC50 values lower than 1 mg/mL), being Cv. Lara the most effective one. <br> <br> Keywords: Walnut leaves; Phenolics; Antimicrobial activity; Antioxidant properties <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6P-4NYD8W0-4&_user=2460038&_coverDate=11%2F30%2F2007&_rdoc=24&_fmt=high&_orig=browse&_srch=doc-info(%23toc%235036%232007%23999549988%23669681%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5036&_sort=d&_docanchor=&_ct=30&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=253e6be04eeb9e3ee5ccfb6828c475e3"> Texto integral</a> <br> <br>
Abstract (EN): Different cultivars of walnut (Juglans regia L.) leaves (Cv. Lara, Franquette, Mayette, Marbot, Mellanaise and Parisienne) grown in Portugal, were investigated in what concerns phenolic compounds and antimicrobial and antioxidant properties. Phenolics analysis was performed by reversed-phase HPLC/DAD and 10 compounds were identified and quantified: 3- and 5-caffeoylquinic acids, 3- and 4-p-coumaroylquinic acids, p-coumaric acid, quercetin 3-galactoside, quercetin 3-pentoside derivative, quercetin 3-arabinoside, quercetin 3-xyloside and quercetin 3-rhamnoside. The antimicrobial capacity was screened against Gram positive (Bacillus cereus, B. subtilis, Staphylococcus aureus) and Gram negative bacteria (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae) and fungi (Candida albicans, Cryptococcus neoformans). Walnut leaves selectively inhibited the growth of Gram positive bacteria, being B. cereus the most susceptible one (MIC 0.1 mg/mL). Gram negative bacteria and fungi were resistant to the extracts at 100 mg/mL. Lara walnut leaves were also submitted to antibacterial assays using 18 clinical isolates of Staphylococcus sp. Antioxidant activity was accessed by the reducing power assay, the scavenging effect on DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radicals and beta-carotene linoleate model system. In a general way, all of the studied walnut leaves cultivars presented high antioxidant activity (EC(50) values lower than I mg/mL), being Cv. Lara the most effective one.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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