Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Development and Validation of a Matrix Solid-Phase Dispersion Method to Determine Acrylamide in Coffee and Coffee Substitutes

Development and Validation of a Matrix Solid-Phase Dispersion Method to Determine Acrylamide in Coffee and Coffee Substitutes

Título
Development and Validation of a Matrix Solid-Phase Dispersion Method to Determine Acrylamide in Coffee and Coffee Substitutes
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Cristina M D Dias Soares
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rita C Alves
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 75
Páginas: T57-T63
ISSN: 0022-1147
Editora: Wiley-Blackwell
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-7X6
Abstract (EN): The present study describes the development and validation of a new method based on a matrix solid-phase dispersion (MSPD) sample preparation procedure followed by GC-MS for determination of acrylamide levels in coffee (ground coffee and brewed coffee) and coffee substitute samples. Samples were dispersed in C(18) sorbent and the mixture was further packed into a preconditioned custom-made ISOLUTE bilayered SPE column (C(18)/Multimode; 1 g + 1 g). Acrylamide was subsequently eluted with water, and then derivatized with bromine and quantified by GC-MS in SIM mode. The MSPD/GC-MS method presented a LOD of 5 mu g/ kg and a LOQ of 10 mu g/kg. Intra and interday precisions ranged from 2% to 4% and 4% to 10%, respectively. To evaluate the performance of the method, 11 samples of ground and brewed coffee and coffee substitutes were simultaneously analyzed by the developed method and also by a previously validated method based in a liquid-extraction (LE) procedure, and the results were compared showing a high correlation between them.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: cristina.md.soares@gmail.com
Nº de páginas: 7
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Technological Optimization of Manufacture of Probiotic Whey Cheese Matrices (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Madureira, AR; Brandao, T; Gomes, AM; Pintado, ME; F. Xavier Malcata
Simultaneous determination of ketoacids and dicarbonyl compounds, key Maillard intermediates on the generation of aged wine aroma (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Da Silva Ferrreira, AC; Reis, S; Rodrigues, C; Oliveira, C; De Pinho, PG
RHEOLOGICAL PROPERTIES OF HIGH-METHOXYL PECTIN AND LOCUST BEAN GUM SOLUTIONS IN STEADY SHEAR (1992)
Artigo em Revista Científica Internacional
DASILVA, JAL; Maria do Pilar Gonçalves; RAO, MA

Ver todas (31)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-02 às 19:24:02 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias