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Plasmonic genosensor for detecting hazelnut Cor a 14-encoding gene for food allergen monitoring

Título
Plasmonic genosensor for detecting hazelnut Cor a 14-encoding gene for food allergen monitoring
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Moreira P.
(Autor)
Outra
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Costa J.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Villa C.
(Autor)
Outra
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Mafra I.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dias C.
(Autor)
Outra
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Silva, F
(Autor)
FCUP
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Carlos M Pereira
(Autor)
FCUP
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Revista
Vol. 1259
ISSN: 0003-2670
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-7RZ
Abstract (EN): A plasmonic nanostructure was constructed as a biorecognition element coupled to an optical sensing platform in sandwich format, targeting the hazelnut Cor a 14 allergen-encoding gene. The analytical performance of the genosensor presented a linear dynamic range between 100 amol L-1 and 1 nmol L-1 , a limit of detection (LOD) < 19.9 amol L-1 , and a sensitivity of 13.4 +/- 0.6 m.. The genosensor was successfully hybridized with hazelnut PCR products, tested with model foods, and further validated by real-time PCR. It reached a LOD <0.001% (10 mg kg(-1) ) of hazelnut in wheat material (corresponding to 1.6 mg kg(-1) of protein) and a sensitivity of 17.2 +/- 0.5 m. for a linear range of 0.001%-1%. Herein, a new genosensing approach is proposed as a highly sensitive and specific alternative tool with potential application in monitoring hazelnut as an allergenic food, protecting the health of sensitized/allergic individuals.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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