Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Use of Probiotics to Control Biofilm Formation in Food Industries

Use of Probiotics to Control Biofilm Formation in Food Industries

Título
Use of Probiotics to Control Biofilm Formation in Food Industries
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Andreia R. Tomé
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fábio M. Carvalho
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rita Teixeira dos Santos
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Mette Burmolle
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Filipe Mergulhão
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Antibiotics Importada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 12 4
Páginas: 1-17
Editora: MDPI
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-8RH
Abstract (EN): Microorganisms tend to adhere to food contact surfaces and form biofilms, which serve as reservoirs for bacteria that can contaminate food. As part of a biofilm, bacteria are protected from the stressful conditions found during food processing and become tolerant to antimicrobials, including traditional chemical sanitisers and disinfectants. Several studies in the food industry have shown that probiotics can prevent attachment and the consequent biofilm formation by spoilage and pathogenic microorganisms. This review discusses the most recent and relevant studies on the effects of probiotics and their metabolites on pre-established biofilms in the food industry. It shows that the use of probiotics is a promising approach to disrupt biofilms formed by a large spectrum of foodborne microorganisms, with Lactiplantibacillus and Lacticaseibacillus being the most tested genera, both in the form of probiotic cells and as sources of cell-free supernatant. The standardisation of anti-biofilm assays for evaluating the potential of probiotics in biofilm control is of extreme importance, enabling more reliable, comparable, and predictable results, thus promoting significant advances in this field.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 17
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
antibiotics-12-00754(1) Published version 1768.09 KB
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Spun Biotextiles in Tissue Engineering and Biomolecules Delivery Systems (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Miranda, CS; Ribeiro, ARM; Homem, NC; Felgueiras, HP
Prevalence and Impact of Biofilms on Bloodstream and Urinary Tract Infections: A Systematic Review and Meta-Analysis (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pinto, H; Simoes, M; Anabela Borges; Simões M
New Insights on Biofilm Antimicrobial Strategies, 2nd Volume (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Azevedo, AS; Melo, LDR
New Insights on Biofilm Antimicrobial Strategies (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Melo, LDR; Azevedo, NF
Looking beyond Typical Treatments for Atypical Mycobacteria (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bento, CM; Gomes, MS; Silva, T

Ver todas (62)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-03 às 06:59:39 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias