Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > A review of current and emergent biofilm control strategies

A review of current and emergent biofilm control strategies

Título
A review of current and emergent biofilm control strategies
Tipo
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Manuel Simoes
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Lucia C Simoes
(Autor)
Outra
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Maria J Vieira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 43
Páginas: 573-583
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
COMPENDEX
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-74N
Abstract (EN): Microbial adhesion to surfaces and the consequent biofilm formation has been documented in many different environments Biofilms constitute a protected mode of growth that allows microorganisms to survival in hostile environments, being their physiology and behavior significantly different from their planktonic counterparts in dairy industry, biofilms may be a source of recalcitrant contaminations, causing food spoilage and are possible sources of public health problems such as outbreaks of foodborne pathogens Biofilms are difficult to eradicate due to their resistant phenotype. However, conventional cleaning and disinfection regimens may also contribute to inefficient biofilm control and to the dissemination of resistance. Consequently, new control strategies are constantly emerging with main incidence in the use of biosolutions (enzymes, phages, interspecies interactions and antimicrobial molecules from microbial origin). The present review will focus on describing the mechanisms involved in biofilm formation and behavior, deleterious effects associated with their presence. and some of the current and emergent control strategies, providing new insight of concern for food industry.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Species association increases biofilm resistance to chemical and mechanical treatments (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuel Simoes; Lucia C Simoes; Maria J Vieira
Sodium dodecyl sulfate allows the persistence and recovery of biofilms of Pseudomonas fluorescens formed under different hydrodynamic conditions (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuel Simoes; Lucia C Simoes; Maria O Pereira; Maria J Vieira
Physiology and behavior of Pseudomonas fluorescens single and dual strain biofilms under diverse hydrodynamics stresses (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuel Simos; Lucia C Simos; Maria J Vieira
Antimicrobial mechanisms of ortho-phthalaldehyde action (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuel Simoes; Lucia C Simoes; Sara Cleto; Idalina Machado; Maria O Pereira; Maria J Vieira
Antagonism between Bacillus cereus and Pseudomonas fluorescens in planktonic systems and in biofilms (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Manuel Simoes; Lucia C Simoes; Maria O Pereira; Maria J Vieira

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Towards authentication of Korean ginseng-containing foods: Differentiation of five Panax species by a novel diagnostic tool (2021)
Artigo em Revista Científica Internacional
Grazina, L; Amaral, JS; Joana Costa; Mafra, I
Towards a starter culture of Lactobacillus plantarum AFS13: assessment of more relevant effects for in vitro production and preservatio thereof, via ractional factorial design methodology (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Francisco Xavier Malcata; M. Francisca Portilha Cunha; Patrícia J. M. Reis; Ângela C. Macedo
The potential effect of FOS and inulin upon probiotic bacterium performance in curdled milk matrices (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rodrigues, D; Rocha Santos, TAP; Pereira, CI; Gomes, AM; F. Xavier Malcata; Freitas, AC
Teas, dietary supplements and fruit juices: A comparative study regarding antioxidant activity and bioactive compounds (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Costa, ASG; Nunes, MA; Almeida, IMC; Carvalho, MR; Barroso, MF; Alves, RC; Oliveira, MBPP
Synergy of olive bioactive phytochemicals and probiotic strain in control of Escherichia coli (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
F. Xavier Malcata; C. M. Peres; A. Hernandez-Mendoza; M. R. Bronze; C. Peres

Ver todas (62)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-15 às 20:31:40 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias