Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Echium plantagineum L. honey: Search of pyrrolizidine alkaloids and polyphenols, anti-inflammatory potential and cytotoxicity

Echium plantagineum L. honey: Search of pyrrolizidine alkaloids and polyphenols, anti-inflammatory potential and cytotoxicity

Título
Echium plantagineum L. honey: Search of pyrrolizidine alkaloids and polyphenols, anti-inflammatory potential and cytotoxicity
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Moreira, R
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Fernandes, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
David M Pereira
(Autor)
FFUP
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 328
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00S-8AK
Abstract (EN): For a long time, honey has been recognized for its health-promoting properties and, consequently, has been used in traditional medicine worldwide. Apart from the beneficial bioactive compounds found in this food (e.g. polyphenols), molecules with potentially harmful effects may also be present, such as pyrrolizidine alkaloids. Aiming the quality assessment of honeys produced from Echium plantagineum L., a species known for its content in pyrrolizidine alkaloids, this work was focused in the search of these alkaloids and of polyphenols in one monofloral and two multifloral honeys, using chromatographic techniques. Additionally, their cytotoxicity and anti-inflammatory potential were assessed in cellular models. Several polyphenols were determined, but no pyrrolizidine alkaloid was detected in the analysed honey samples. Honey extracts exhibited capacity to decrease NO levels in lipopolysaccharide-stimulated murine macrophage-like cells (RAW 264.7) up to 40% at concentrations of 0.25 mg/mL. Therefore, this work highlights the health benefits of these honey samples.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-02 às 10:49:59 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias