Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Changes in ochratoxin A concentration during winemaking

Changes in ochratoxin A concentration during winemaking

Título
Changes in ochratoxin A concentration during winemaking
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Anabela Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nuno Ratola
(Autor)
Outra
Antonio Cerdeira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Armando Venancio
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 58
Páginas: 92-96
ISSN: 0002-9254
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-CDP
Abstract (EN): The effects of common winemaking procedures on ochratoxin A (OTA) concentrations in the Portuguese wine Vinho Verde were studied. Natural contamination of grapes was not observed, so grapes for vinification were inoculated with Aspergillus carbonarius. Ochratoxin A concentration in these grapes ranged from 0.43 to 7.48 mu g/kg. Vinification consistently reduced OTA concentrations in wine independent of the initial OTA concentration in grapes. Mean carry-over of OTA from grapes to wine was 8.1% (w/w) after malolactic fermentation, even without use of enological adjuvants (fining agents). Reduction in OTA was associated with removal of spent fractions during winemaking, such as wine lees after fermentation or sediment after racking. OTA concentrations were higher in these fractions than in the original grapes. Degradation by yeast or bacteria was not observed under the tested conditions.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Potencialidades da ISO 22000 numa cooperativa (2009)
Artigo em Revista Científica Nacional
Rocha, Ada; Lima, Marcio de; Neto, Adelino; Faria, Cláudia; Rossignoli, Paulo

Da mesma revista

Sequential injection analysis of free and total potassium in wines using potentiometric detection and microwave digestion (2003)
Artigo em Revista Científica Internacional
Zarate, S; Araujo, AN; Montenegro, MCBSM; Perez Olmos, R
Recovery of winery by-products in the Douro Demarcated Region: Production of calcium tartrate and grape pigments (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
A. Alves; F. G. Braga; F. A. L. E. Silva
Proanthocyanidin composition of red Vitis vinifera varieties from the Douro valley during ripening: Influence of cultivation altitude (2001)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mateus, N; Marques, S; Goncalves, AC; Machado, JM; De Freitas, V

Ver todas (21)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-25 às 02:49:00 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias