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Thermal behaviour of stirred yoghurt during cooling in plate heat exchangers

Título
Thermal behaviour of stirred yoghurt during cooling in plate heat exchangers
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2006
Autores
Carla S. Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ricardo P. Dias
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
J. M. Nóbrega
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M. Afonso
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Luís F. Melo
(Autor)
FEUP
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João M. Maia
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 76 3
Páginas: 433-439
ISSN: 0260-8774
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
COMPENDEX
INSPEC
Classificação Científica
CORDIS: Ciências Tecnológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-GWE
Abstract (EN): In this study, CFD calculations were made in order to analyse the thermal behaviour of yoghurt in a plate heat exchanger, the yoghurt viscosity being described by a Herschel-Bulkley model. The influence of Reynolds number on local Nusselt numbers was analysed as well as the influence of entry effects on average Nusselt number. Numerical runs considering and discarding the influence of temperature on the viscosity were performed and the impact on average Nusselt numbers was analysed. Transversal variations of viscosity were studied and thermal correlations including the ratio between bulk and wall viscosities are proposed. The obtained thermal correlations were compared with the experimental ones (described in the literature) and a very good agreement was found, mainly when considering the effect of temperature on viscosity. Simulations with a non-Newtonian fluid having lower Prandtl numbers than yoghurt were performed in order to analyse the influence of this variation on the Reynolds number exponent of the thermal correlation. (c) 2005 Published by Elsevier Ltd.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: João Maia
Nº de páginas: 7
Documentos
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