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Daily intake of wheat germ-enriched bread may promote a healthy gut bacterial microbiota: a randomised controlled trial

Título
Daily intake of wheat germ-enriched bread may promote a healthy gut bacterial microbiota: a randomised controlled trial
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Moreira Rosario, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Marques, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Pinheiro, H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Norberto, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sintra, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Teixeira, JA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Conceicao Calhau
(Autor)
Outra
Azevedo L
(Autor)
FMUP
Revista
Vol. 59
Páginas: 1951-1961
ISSN: 1436-6207
Editora: Springer Nature
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-TPX
Abstract (EN): Purpose Wheat bran fibre has a beneficial effect on gastrointestinal function, but evidence for wheat germ is scarce. Accordingly, we evaluated the effects of daily intake of wheat germ on gastrointestinal discomfort and gut microbiota by adding wheat germ to refined (white) wheat bread, the most consumed bread type. We hypothesised that an improvement in the composition of refined bread could beneficially affect intestinal health without compromising consumers' acceptance. Methods Fifty-five healthy adults were recruited for a randomised, double-blind, crossover, controlled trial comprising two 4-week intervention periods separated by a 5-week washout stage. During the first 4-week period, one group consumed wheat bread enriched with 6 g of wheat germ and the control group consumed non-enriched wheat bread. Results Wheat germ-enriched bread was well-appreciated and the number of participants that demonstrated minimal gastrointestinal improvements after wheat-germ intake was higher than in the control arm. Importantly, intake of wheat germ-enriched bread decreased the perceived gastrointestinal discomfort-related quality of life (subscale worries and concerns) over refined white bread. The improvements in the gastrointestinal function were accompanied by favourable changes in gut microbiota, increasing the number ofBacteroidesspp. andBifidobacteriumspp. Conclusions Adding wheat germ to industrially made white bread without altering sensory properties may promote a healthy gut bacterial microbiota and the gastrointestinal health.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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