Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Characterization of forced oxidation of sardine oil: Physicochemical data and mathematical modeling

Characterization of forced oxidation of sardine oil: Physicochemical data and mathematical modeling

Título
Characterization of forced oxidation of sardine oil: Physicochemical data and mathematical modeling
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
1999
Autores
Dahl, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
F. Xavier Malcata
(Autor)
Outra
Revista
Vol. 76
Páginas: 633-641
ISSN: 0003-021X
Outras Informações
ID Authenticus: P-001-4FD
Abstract (EN): It is of major interest to the food industry to understand the mechanisms and kinetics underlying spontaneous oxidation of marine oils because these polyunsaturated fatty acid (PUFA)-rich oils, the object of several health claims, have been repeatedly recommended for dietary intake. The present study attempts to characterize forced oxidation and hydrolytic breakdown of glycerides and fatty acids in sardine oil. A simple, first-order mathematical model was postulated and successfully fitted to the experimental data. This model confirmed that the rate of decrease in concentration of intact fatty acid moieties is almost directly proportional to the number of double bonds present. Therefore, as expected, the rate of oxidative decay was virtually independent of chain length, with an overall activation energy of ca. 22 kJ mol(-1). Additionally, the rate of hydrolysis was correlated with the rate of oxidative decay. With the exception of fatty acids possessing more than four double bonds, PUFA proved to be relatively stable to oxidation for up to 10 h at 50-70 degrees C, and the qualitatively richest pattern of volatiles was obtained when the reaction was performed at the highest temperature (80 degrees C).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Relationships between flavour and microbiological profiles in Serra da Estrela cheese throughout ripening (2000)
Artigo em Revista Científica Internacional
Dahl, S; Tavaria, FK; F. Xavier Malcata
Amino acid catabolism and generation of volatiles by lactic acid bacteria (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Tavaria, FK; Dahl, S; Carballo, FJ; F. Xavier Malcata

Da mesma revista

Immobilized lipase reactors for modification of fats and oils-A review (1990)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
F. Xavier Malcata; Reyes, HR; Garcia, HS; Hill, CG; Amundson, CH
Water-in-oleogel emulsion based on ¿-oryzanol and phytosterol mixtures: Challenges and its potential use for the delivery of bioactives (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pinto, TC; Martins, AJ; Pastrana, L; Pereira, MC; Cerqueira, MA
Synthesis and characterization of allyl fatty acid derivatives as reactive coalescing agents for latexes (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Joana V. Barbosa; Fernanda Oliveira ; Jorge Moniz; Fernão D. Magalhães; Margarida M. S. M. Bastos
Modification of butterfat by selective hydrolysis and interesterification by lipase: Process and product characterization (1998)
Artigo em Revista Científica Internacional
Balcao, VM; Kemppinen, A; F. Xavier Malcata; Kalo, PJ
GxE Effects on Tocopherol Composition of Oils from Very Old and Genetically Diverse Olive Trees (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rodrigues, N; Susana Casal; Cruz, R; Peres, AM; Baptista, P; Pereira, JA

Ver todas (14)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-08-24 às 01:36:22 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias