Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Public perceptions of food-related hazards: an application to Portuguese consumers

Public perceptions of food-related hazards: an application to Portuguese consumers

Título
Public perceptions of food-related hazards: an application to Portuguese consumers
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Luis Miguel Cunha
(Autor)
FCUP
Ana Pinto de Moura
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Zulmira Lopes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria do Ceu Santos
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isidro Silva
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: British Food JournalImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 112 5
Páginas: 522-543
ISSN: 0007-070X
Editora: Emerald
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-AA5
Abstract (EN): Purpose The purpose of this research is to assess public perception of food-related hazards by Portuguese consumers at major metropolitan areas. A contrast was searched between controllable and non-controllable hazards. Design/methodology/approach The Perceived Food Risk Index developed by Fife-Schaw and Rowe, was administered to a sample of 666 subjects through a door to door interview using a random route walk procedure and following a quota sampling controlled for sex, age and location. Risk perception was evaluated over ten risk characteristics, for each of the hazards. Findings Through principal component analysis, two main components were identified: "Knowledge" and "Dread". A perceptual map of the hazards was built over these two dimensions. A high level of worry and concern associated with fatty foods was found, clearly contradicting the expected attenuation of risk perception associated to greater perceived personal control. Contrarily to previous findings for other populations, GMOs yielded lower levels of both "Knowledge" and "Dread". Based on risk perceptions, consumers were grouped in four segments: optimists, unconfident, fearless, and fearful. Originality/value This work adds to knowledge on the Portuguese consumer and its risk perceptions, a fairly unreported topic, thus helping to the success of food safety communication by different stakeholders.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: lmcunha@fc.up.pt
Nº de páginas: 22
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Introducing "the new food choice and consumer paradigms" (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Pinto de Moura; Luis Miguel Cunha; Ulisses Miranda Azeiteiro; Walter Leal Filho
Self-efficacy, habit strength, health locus of control and response to the personalised nutrition Food4Me intervention study (2022)
Artigo em Revista Científica Internacional
Stewart Knox, BJ; Rankin, A; Bunting, BP; Frewer, LJ; Celis Morales, C; Livingstone, KM; Fischer, ARH; Poínhos, Rui; Kuznesof, S; Gibney, MJ; Mathers, JC
Nutritional supplement-usage associated characteristics of high-performing athletes (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Sousa, M; Fernandes, MJ; Soares, J; Moreira, Pedro; Teixeira, Vitor Hugo
Nutritional intake of university employees' (2018)
Artigo em Revista Científica Internacional
Marques Lima, JPM; Costa, SA; Rocha, Ada
Introducing "the new food choice and consumer paradigms" (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
A. P. Moura; Luis Miguel Cunha; U. M. Azeiteiro; W.L. Filho

Ver todas (15)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-03 às 06:50:06 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias