Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effect of pomegranate (Punica granatum) juice intake on hepatic oxidative stress

Effect of pomegranate (Punica granatum) juice intake on hepatic oxidative stress

Título
Effect of pomegranate (Punica granatum) juice intake on hepatic oxidative stress
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2007
Autores
Ana Faria
(Autor)
FMUP
Rosario Monteiro
(Autor)
FCNAUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Isabel Azevedo
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Conceicao Calhau
(Autor)
FMUP
Revista
Vol. 46 5
Páginas: 271-278
ISSN: 1436-6207
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências médicas e da saúde > Ciências da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-8BG
Abstract (EN): Pomegranate juice (PJ) possesses a high antioxidant activity, which has been related to beneficial health properties. However, in vivo confirmation and characterization of these effects on biological systems are lacking and needed. This study was performed in order to investigate the effect of prolonged PJ ingestion on general oxidation status. For this purpose, mice ingested PJ (or water in control group) during four weeks, after which damage to lipids, proteins and DNA were evaluated as oxidative cell biomarkers. Levels of hepatic glutathione and the activities and expression of enzymes involved in its metabolism were determined. Catalase and SOD activities were quantified as these enzymes have a crucial role in antioxidant defence. Protection against protein and DNA oxidation was found in PJ group. There was also a significant decrease in GSH and GSSG, without change in the GSH/GSSG ratio. All studied enzymatic activities (GPx, GST, GR, SOD and catalase) were found to be decreased by PJ treatment. Additionally, RT-PCR results showed that GST and GS transcription were also decreased in this group. These results are compatible with a protective effect of PJ against systemic oxidative stress in mice.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: anafaria@med.up.pt
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Influence of extracellular glucose concentration on organic cation transport in Caco-2 cells (2007)
Outras Publicações
Ana Isabel Faria; Rosario Monteiro; Nuno Mateus; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau
In vivo effect of pomegranate (Punica granatum) juice intake on CYPs expression and hepatic oxidative status (2007)
Outras Publicações
Ana Isabel Faria; Rosario Monteiro; Nuno Mateus; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau
High extracellular glucose levels modulate the uptake of organic cations in Caco-2 cells (2007)
Outras Publicações
Ana Faria; Rosario Monteiro; Diogo Pestana; Victor De Freitas; Nuno Mateus; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau
Intestinal oxidative state can alter nutrient and drug bioavailability (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Rosario Monteiro; Diogo Pestana; Victor de Freitas; Nuno Mateus; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau
Influence of anthocyanins and derivative pigments from blueberry (Vaccinium myrtillus) extracts on MPP+ intestinal uptake: A structure-activity approach (2008)
Artigo em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Diogo Pestana; Rosario Monteiro; Joana Oliveira; Victor de Freitas; Isabel Azevedo; Conceicao Calhau; Nuno Mateus

Da mesma revista

Ultra-processed food consumption deteriorates the profile of micronutrients consumed by Portuguese adults and elderly: the UPPER project (2023)
Artigo em Revista Científica Internacional
Antoniazzi, L; de Miranda, RC; Rauber, F; de Moraes, MM; Afonso, Cláudia; Santos, Cristina; Lopes, C.; Rodrigues, Sara; Levy, RB
The combined association of adherence to Mediterranean diet, muscular and cardiorespiratory fitness on low-grade inflammation in adolescents: a pooled analysis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
César Agostinis‑Sobrinho; Robinson Ramírez‑Vélez; Antonio García‑Hermoso; Rafaela Rosário; Carla Moreira; Luís Lopes; Arvydas Martinkenas; Jorge Mota; Rute Santos
Modulation of folate uptake in cultured human colon adenocarcinoma Caco-2 cells by dietary compounds (2007)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lemos, C; Peters, GJ; Fa, GJ; Martel, F; Conceicao Calhau
Markers of metabolic syndrome in obese children before and after 1-year lifestyle intervention program (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pedrosa, C; Oliveira, BMPM; Albuquerque, I; Simoes Pereira, C; Vaz de Almeida, MD; Correia, F

Ver todas (17)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-07-22 às 05:34:44 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias