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Reserve, structural and extracellular polysaccharides of Chlorella vulgaris: A holistic approach

Título
Reserve, structural and extracellular polysaccharides of Chlorella vulgaris: A holistic approach
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Ferreira, AS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira, SS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Vilanova
(Autor)
ICBAS
Silva, TH
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Coimbra, MA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Nunes, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Algal ResearchImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 45
ISSN: 2211-9264
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00R-GFF
Abstract (EN): Chlorella vulgaris is a green microalga approved for human consumption with high biological value due to its high protein content and polyunsaturated fatty acids composition. Moreover, this microalga is rich in starch and structural polysaccharides that could have potential to be valued as food ingredients. To fulfill this hypothesis, starch digestibility was evaluated in raw and boiled biomass, showing 43% and 71% of glucose released, respectively. The low extraction yield of starch obtained with water (13%) allowed to infer protein hindrance. This was overcome by 1 M and 4 M KOH aqueous solutions that allowed to obtain an additional 51% of starch. The final residue left showed that only 16% of total starch remained unextracted. KOH solutions allowed also to obtain galactans composed by 1,3-, 1,6- and 1,3,6-linked galactose residues. These linkages were also observed in the polysaccharides recovered from the growth medium, showing similarity between the exopolysaccharides and those present in the cell wall. The extracellular polymeric material revealed immunostimulatory effect on B lymphocytes. This opens the possibility of the use of both starch and exopolysaccharides of C. vulgaris as food ingredients.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
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