Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Alkali and acid solubilization effects on rheological properties of horse mackerel muscle proteins

Alkali and acid solubilization effects on rheological properties of horse mackerel muscle proteins

Título
Alkali and acid solubilization effects on rheological properties of horse mackerel muscle proteins
Tipo
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Ano
2008
Autores
Tovar, CA
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ata de Conferência Internacional
Páginas: 630-632
15th International Congress on Rheology/80th Annual Meeting of the Society-of-Rheology
Monterey, CA, AUG 03-08, 2008
Indexação
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00F-VBQ
Abstract (EN): Influence of the acid (Type A) and alkali (Type B) solubilization of muscle proteins in the viscoelastic properties of surimi and surimi gels made from horse mackerel (Trachurus trachurus) muscle were evaluated. Stress and frequency sweep tests showed that surimi from method B presents higher viscoelastic moduli, lowest values of phase angle and minimum viscoelastic moduli dependence with frequency than surimi A. These results show a high inicial protein aggregation in surimi B, that could explain the greater firmness and hardness of this sample, showing a more compact network structure. From static and dynamic tests, gel developed from alkali solubilization resulted in higher gel strength and more rigid network than that from acidic pH, despite the incial protein aggregation of surimi B its protein keeps better gelation capacity. The less structural quality of GA gel is likely due to the more lipid content on the surimi as compared to alkali treatment. © 2008 American Institute of Physics.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Rheological study of giant squid surimi (Dosidicus gigas) made by two methods with different cryoprotectants added (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Campo Deano, L; Tovar, CA; Jesus Pombo, M; Teresa Solas, M; Javier Borderias, A
Effect of frozen storage on the gel-forming ability of surimi treated by acid and alkaline solubilization (2008)
Artigo em Livro de Atas de Conferência Internacional
Campo Deano, L; Tovar, CA
Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2025 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2025-12-01 às 02:30:44 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias