Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: A molecular approach

The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: A molecular approach

Título
The role of wine polysaccharides on salivary protein-tannin interaction: A molecular approach
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2017
Autores
Brandao, E
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Silva, MS
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Garcia Estevez, I
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Williams, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Doco, T
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Victor de Freitas
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Susana Soares
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 177
Páginas: 77-85
ISSN: 0144-8617
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00M-Z6T
Abstract (EN): Polysaccharides are described to inhibit aggregation between food polyphenols and salivary proteins (SP) and may hence lead to astringency modulation. In this work, the effect of two wine polysaccharides (arabinogalactan proteins-AGPs and rhamnogalacturonan II-RGII) on SP-polyphenol interaction was evaluated. In general, both polysaccharides were effective to inhibit or reduce SP-polyphenol interaction and aggregation. They can act by two different mechanisms (ternary or competitive) depending on the SP-tannin pair. In the case of salivary P-B peptide, AGPs and RGII seem to act by a ternary mechanism, in which they surround this complex, enhancing its solubility. Concerning acidic proline-rich proteins (aPRPs), it was possible to observe both mechanisms, depending on the tannin and the polysaccharide involved. Overall, this work point out for a specific property of wine polysaccharides important to modulate this and other beverages and food astringency perception.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Inhibition Mechanisms of Wine Polysaccharides on Salivary Protein Precipitation (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Brandao, E; Silva, MS; Garcia Estevez, I; Williams, P; Nuno Mateus; Doco, T; Victor de Freitas; Susana Soares

Da mesma revista

Marine polymeric microneedles for transdermal drug delivery (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Moniz, T; Lima, SAC; Salette Reis
Chitosan: An option for development of essential oil delivery systems for oral cavity care? (2009)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andre Sao Pedro; Elaine Cabral Albuquerque; Domingos Ferreira; Bruno Sarmento
7 Preparation and characterization of polysaccharides/PVA blend nanofibrous membranes by electrospinning method (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Carla Santos; Carla J Silva; Zsofia Buettel; Rodrigo Guimaraes; Sara B Pereira; Paula Tamagnini; Andrea Zille
Water sorption and plasticization of an amorphous galacto-oligosaccharide mixture (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Duarte P M Torres; Margarida Bastos; Maria Pilar Goncalves; Jose A Teixeira; Ligia R Rodrigues
Vancomycin-loaded chitosan aerogel particles for chronic wound applications (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Clara López-Iglesias; Joana Barros; Inés Ardao; Fernando M. Monteiro; Carmen Alvarez-Lorenzo; José L. Gómez-Amoza; Carlos A. García-González

Ver todas (85)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-11-03 às 05:58:35 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias