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Influence of packaging and aging on the red wine volatile composition and sensory attributes

Título
Influence of packaging and aging on the red wine volatile composition and sensory attributes
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Moreira N.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lopes P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ferreira H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
M. Cabral
(Autor)
FFUP
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Revista
Vol. 8
Páginas: 14-23
ISSN: 2214-2894
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-92K
Abstract (EN): This work studied the volatile composition and sensory properties of red wines after packaging under different configurations: bag-in-box (BIB) and glass bottles sealed with natural cork stoppers. The experiments were carried out over a period of 12 months and analysis were performed at initial time (just before packaging) and after 3, 6 and 12 months of storage. Volatile compounds composition was determined by two different analytical techniques which combined headspace solid-phase microextraction (HS-SPME) with gas chromatography-ion trap/mass spectrometry (GC-IT/MS). Sensory analysis and other enological parameters, such as free and total SO2 and color intensity, were also monitored. Results showed that, after one year of storage, BIB wines were characterized by higher levels of several carbonyl compounds when compared to bottled wines. Moreover, bottled wines sealed with cork stoppers retained much more free and total SO2 than wines in BIB. In addition, the premature wine development under BIB was confirmed by sensory analyses. (C) 2016 Published by Elsevier Ltd.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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