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Influence of beer marinades on the reduction of carcinogenic heterocyclic aromatic amines in charcoal-grilled pork meat

Título
Influence of beer marinades on the reduction of carcinogenic heterocyclic aromatic amines in charcoal-grilled pork meat
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Patricia S Moreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel M P L V O Ferreira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-BNH
Abstract (EN): The effect of beer marinades on the formation of heterocyclic aromatic amines (HAs) was examined in charcoal-grilled pork. Pilsner, non-alcoholic pilsner and black beers (coded respectively as PB, P0B and BB) were assayed and unmarinated samples cooked under similar conditions provided reference HAs levels. Two thermic (PhIP and 4,8-DiMeIQx) and three pyrolytic HAs (Trp-P-1, A alpha C, MeA alpha C) were quantified in unmarinated meat samples. Marinating meat in beer resulted in a significant decrease of PhIP, Trp-P-1 and A alpha C (p<0.05). 4,8-DiMeIQx formation was inhibited only by BB marinade. No significant effect was observed on MeA alpha C formation. All beers reduced total HA formation in charcoal-grilled pork, black beer being the most efficient with a level of 90% inhibition. A strong positive correlation was observed between the inhibitory effect of beer on total HA formation and their antioxidant activity. Beer marinades mitigate the impact of consumption of well-done grilled pork meat reducing the formation of cooking carcinogens.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Notas: <a href="http://www.scopus.com/record/display.url?eid=2-s2.0-84923033454&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&st1=10.1080%2f19440049.2015.1010607&sid=67F5E3848564C6413C9ADC7445A6F842.WlW7NKKC52nnQNxjqAQrlA%3a180&sot=b&sdt=b&sl=34&s=DOI%2810.1080%2f19440049.2015.1010607%29&relpos=0&relpos=0&citeCnt=0&searchTerm=DOI%2810.1080%2F19440049.2015.1010607%29">Indexado na SCOPUS</a> Article in press.
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