Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > What is the sodium and trans-fat content in popular street and takeaway food in Bosnia and Herzegovina?

What is the sodium and trans-fat content in popular street and takeaway food in Bosnia and Herzegovina?

Título
What is the sodium and trans-fat content in popular street and takeaway food in Bosnia and Herzegovina?
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2022
Autores
Albuquerque, G
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sousa, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
de Morais, IL
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Gelormini, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Santos, M.
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Damasceno, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Breda, João
(Autor)
FCNAUP
Lunet, N.
(Autor)
FMUP
Padrão, Patrícia
(Autor)
FCNAUP
Revista
Vol. 114
ISSN: 0889-1575
Editora: Elsevier
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências médicas e da saúde
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-266
Resumo (PT):
Abstract (EN): Street food is part of the Eastern European gastronomy, but there is a knowledge gap on food availability and nutritional composition. The aim was to investigate the street and takeaway food availability and nutritional composition in Sarajevo and Banja Luka, Bosnia and Herzegovina. Street food and takeaway food vending sites were included. Information on vending sites' characteristics and food availability, and samples of the most commonly available foods were collected (Sarajevo: 80 homemade; 39 industrial, Banja Luka: 80 homemade; 40 industrial), for chemical analysis (total fat, lipid profile, sodium and potassium). Among the vending sites selling food other than fruit (98.3 %), 40.9 % were selling only industrial foods (snacks, biscuits and sweet pastries, ice-cream, chocolate), while 52.7 % were selling only homemade foods (savoury pastries, main dishes, cakes, bis-cuits and sweet pastries, sandwiches, bread, snacks) and 6.3 %, both. Homemade foods presented higher total fat (16.6 vs. 10.1 g/serving, p < 0.001), sodium (603 vs. 187 mg/serving, p < 0.001) and potassium content (168 vs. 110 mg/serving, p < 0.001), compared to industrial foods. Homemade cake presented the highest mean trans-fat content (2.32 g/serving), whereas homemade beefburger presented the highest mean sodium content (3838 mg/ serving). In sum, in urban Bosnia and Herzegovina, commonly available street and takeaway foods, particularly homemade, were high in total fat, saturated, trans-fat and sodium. These findings call for the design of healthier urban food environments.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação com acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Edible flowers: A review of the nutritional, antioxidant, antimicrobial properties and effects on human health (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, JA; Saraiva, JA; Ramalhosa, E
Volatile contents of grape marcs in Portugal (1996)
Artigo em Revista Científica Internacional
Silva, ML; F. Xavier Malcata; De Revel, G
Tocopherols in coffee brews: Influence of coffee species, roast degree and brewing procedure (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
Rita C Alves; Susana Casal; Beatriz B P P Oliveira
The effect of cooking methods on the mineral content of quinoa (Chenopodium quinoa), amaranth (Amaranthus sp.) and buckwheat (Fagopyrum esculentum) (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Mota, C; Nascimento, A. C; Santos, M; Delgado, I; Coelho, I; Rego, A; Matos, A. S; Torres, Duarte; Castanheira, I
Six Sigma scale as a quality criterion for aggregation of food property measures (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Castanheira, I; Matos, AS; Coelho, I; Gueifao, S; Roe, M; Calhau, MA; Finglas, P

Ver todas (37)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Página gerada em: 2024-10-02 às 16:19:04 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias