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Valorization of rambutan (Nephelium lappaceum L.) peel: Chemical composition, biological activity, and optimized recovery of anthocyanins

Título
Valorization of rambutan (Nephelium lappaceum L.) peel: Chemical composition, biological activity, and optimized recovery of anthocyanins
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Albuquerque, BR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pinela, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dias, MI
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pereira, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Petrovic, J
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Sokovic, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Calhelha, RC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Ferreira, ICFR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Barros, L
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 165
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00X-YF9
Abstract (EN): Chemical constituents and bioactive properties of rambutan (Nephelium lappaceum L.) peel were characterized and heat-/ultrasound-assisted extractions (HAE/UAE) of anthocyanins were optimized by response surface methodology. Five organic acids, the alpha-, gamma-, and delta-tocopherol isoforms, and twenty-five fatty acids (36.8 % oleic acid) were identified, as well as a phenolic profile composed of ellagitannin derivatives, geraniin isomers, ellagic acid, and delphinidin-O derivatives. The extract showed antioxidant activity via lipid peroxidation (IC50 = 2.79 +/- 0.03 mu g/mL) and oxidative hemolysis (IC50 = 72 +/- 2 mu g/mL) inhibition, and displayed antibacterial and antifungal properties (MIC <= 1 mg/mL). On the other hand, no cytotoxicity was observed in tumor and non -tumor cell lines up to 400 mu g/mL. The recovery of anthocyanins was more effective using HAE than UAE, allowing greater yields (16.2 mg/g extract) in just 3 min and using lower ethanol proportions. Overall, rambutan peel could be upcycled into bioactive ingredients and natural colorants for industrial applications.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
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