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Extraordinary composition of Actinidia arguta by-products as skin ingredients: A new challenge for cosmetic and medical skincare industries

Título
Extraordinary composition of Actinidia arguta by-products as skin ingredients: A new challenge for cosmetic and medical skincare industries
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Silva, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Costa
(Autor)
FFUP
Delerue Matos, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Latocha, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 116
Páginas: 842-853
ISSN: 0924-2244
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-D3C
Abstract (EN): Background: Actinidia arguta is a climbing, fruit plant that recently generated a spread interest in many regions of the world, due to world globalization and knowledge expansion. During its production, different by-products are generated, such as fruits, leaves, stems, flowers and roots, being characterized by a rich bioactive composition that wise the scientific community for its health effects. Inboard of this panoply of valuable bioactive compounds, vitamin C, chlorogenic and neochlorogenic acids, caffeic acid, quercetin, catechin, kaempferol, p-coumaric acid, minerals and fatty acids play critical roles. As a result, the valorization and reuse of these by-products is a challenge, particularly for producers. Scope and approach: This review aims to summarize the potential cosmetic and medical skincare applications of the different bioactive compounds from A. arguta by-products, describing and exploring their potential to contribute as active ingredients based on the biological activities reported. Simultaneously, a critical analysis of the patents available on the market regarding its use as cosmetic and medical skincare ingredient is provided. Key Findings and conclusions: Cosmetic and medical skincare products could be a sustainable and green option for the use of A. arguta by-products bioactive compounds. Apart from contribute to skin appearance and health, the addition of these active compounds to the final cosmetic and pharmaceutical products may also provide skin beneficial effects such as photoprotection, anti-aging and anti-inflammatory effects, also acting as depigmenting and emollients, among other activities. Besides that, the impact on food by-product valorization and circular economy will be enormous.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 12
Documentos
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