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Aromatized olive oils: Influence of flavouring in quality, composition, stability, antioxidants, and antiradical potential

Título
Aromatized olive oils: Influence of flavouring in quality, composition, stability, antioxidants, and antiradical potential
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Anabela Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ricardo Malheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Hugo Lamas
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 60
Páginas: 22-28
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-04N
Abstract (EN): In the present work different flavourings (garlic, hot chili peppers, laurel, oregano and pepper) commonly used in Mediterranean cuisine were added to olive oils from Cv. Cobrancosa. Flavouring influence in olive oils quality, fatty acids profile, tocopherols and tocotrienols composition, antiradical activity, total phenols content and oxidative stability were evaluated. Garlic addition induced an increase in free acidity values (from 0.6 to 0.8%), but the remaining quality indices weren't negatively affected. Fatty acids profile changed but values remained under the limits of extra-virgin olive oils. Olive oils were nutritionally enriched due to the increase in vitamin E, mainly in oils flavoured with hot chili pepper (198.6 mg/kg). Antioxidant properties were influenced as well. Total phenols content decreased in all flavoured olive oils (control with 345.7 mg CAE/kg; oregano 293.8 mg CAE/kg) but the capability to counteract oxidation was generally improved (control with 9.4 h and oregano with 10.4 h). The addition of flavouring influenced quality, composition and olive oils characteristics being possible to separate them according to the flavouring used by applying chemometrics.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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