Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Time course deposition of conjugated linoleic acid in market size rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Time course deposition of conjugated linoleic acid in market size rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle

Título
Time course deposition of conjugated linoleic acid in market size rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) muscle
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2008
Autores
Ramos, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Bandarra, NM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rema, P
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Andrade, AM
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Cordeiro, AR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Valente, LMP
(Autor)
ICBAS
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: AquacultureImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 274
Páginas: 366-374
ISSN: 0044-8486
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-004-1JM
Abstract (EN): Previous studies clearly suggested that conjugated linoleic acid (CLA) could be successfully incorporated up to 1% in rainbow trout diets contributing to the production of a functional food. The determination of the time course deposition of CLA has never been evaluated in fish. Hence, homogenous groups of 43 rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with an average initial body weight of 216.5 +/- 19.6 g were randomly distributed among 6 square fibre glass tanks (250 1), in an open flow-through system. Triplicate groups of fish were fed commercial extruded diets containing 0% CLA (control group) or 1% CLA, by hand to apparent satiety, for 12 weeks. Every 2 weeks, 18 trout from each treatment were sampled to evaluate whole body composition, muscle fatty acid profile and sensory properties. At the end of the experiment all groups of fish weighted more than 400 g and no significant differences were detected in growth performance, feed conversion, nutrient or energy utilization and body composition among treatments. In general terms, the muscle total saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acids did not vary among dietary treatments, despite the increasing concentration levels of CLA. The muscle incorporation of the two biological active isomers increased gradually during the 12 weeks of feeding CLA reaching the maximum level (2.7% of total fatty acids) after 12 weeks. Nevertheless, after 8 weeks of feeding, the observed value (2.2% of total fatty acids) was not significantly different from the final. At every sampling point, sensory data indicated no significant differences between animals fed control and CLA diets. The present results suggest that feeding market size rainbow trout with 1% CLA, during an 8-week period, is enough to attain muscle CLA levels similar to those observed at 12 weeks. Moreover, a fast accumulation of CLA isomers in the muscle was registered, reaching 1.3% of total fatty acids just after 2 weeks of supplementation, which reinforces the potential of aquaculture fish to supply those bioactive fatty acids, becoming functional foods.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: lvalente@icbas.up.pt
Nº de páginas: 9
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

From aquaculture production to consumption: Freshness, safety, traceability and authentication, the four pillars of quality (2020)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Freitas, J; vaz-pires, p; Camara, JS
Utilization of raw and gelatinized starch by European sea bass (Dicentrarchus labrax) juveniles (2002)
Artigo em Revista Científica Internacional
Peres, H; Oliva Teles, A
Use of microalgae bioencapsulated in Artemia during the weaning of Senegalese sole (Solea senegalensis Kaup) (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pavlos Makridis; Cristiana Moreira; Rita Alves Costa; Pedro Rodrigues; Maria Teresa Dinis
Traditional vs. Integrated Multi-Trophic Aquaculture of Gracilaria chilensis C. J. Bird, J. McLachlan & E. C. Oliveira: Productivity and physiological performance (2009)
Artigo em Revista Científica Internacional
Maria H Abreu; Daniel A Varela; Luis Henriquez; Adrian Villarroel; Charles Yarish; Isabel Sousa Pinto; Alejandro H Buschmann
Thermal conditions during larval pelagic phase influence subsequent somatic growth of Senegalese sole by modulating gene expression and muscle growth dynamics (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Campos, C; Fernandes, JMO; Conceicao, LEC; Engrola, S; Sousa, V; Valente, LMP

Ver todas (122)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-11-04 às 02:07:16 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias