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Effect of Cultivar on Sensory Characteristics, Chemical Composition, and Nutritional Value of Stoned Green Table Olives

Título
Effect of Cultivar on Sensory Characteristics, Chemical Composition, and Nutritional Value of Stoned Green Table Olives
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Ricardo Malheiro
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Anabela Sousa
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Antonio Manuel Peres
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Luis Guimaraes Dias
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Albino Bento
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Jose Alberto Pereira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 5
Páginas: 1733-1742
ISSN: 1935-5130
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-8NA
Abstract (EN): The effect of olive cultivar on sensory characteristics, chemical composition, and nutritional value of traditional stoned green table olives "alcaparras" was studied. The most representative cultivars from Tras-os-Montes region, Portugal (Cv. Cobran double dagger osa, Madural, Negrinha de Freixo, Santulhana, and Verdeal Transmontana) were studied. The results showed that, regardless the cultivar, water was the main constituent with values greater than 70%, followed by fat that varied between 12.5% and 20.1%. Carbohydrates amount was greater in Cv. Madural (9.2%) and those produced from Cv. Cobran double dagger osa had higher level of nitrogenous compounds, with 1.4%. Ashes contents of table olives varied from 1.6% to 1.9%, without significant differences among cultivars. Moreover, 100 g of "alcaparras" provided an energetic value between 154 and 212 kcal for Cv. Madural and Verdeal Transmontana, respectively. Oleic acid was the main fatty acid detected (higher than 66.9%), followed by palmitic acid (10.8-13.3%) and linoleic acid (2.7-10.3%). A linear discriminant model was established based on the "alcaparras" table olives fatty acids profile. Three fatty acids (C-16:0, C-18:0, and C-18:3) and total saturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, and polyunsaturated fatty acids contents allowed distinguishing between the five olive cultivars studied, with overall sensitivity and specificity of 100%. The total content of vitamin E of the table olives varied from 3.5 and 6.0 mg/kg (for Cv. Santulhana and Negrinha de Freixo, respectively), being alpha-tocopherol the most abundant. The consumer's panel showed higher preference for the table olives of Cv. Verdeal Transmontana and Negrinha de Freixo, while Cv. Madural was negatively characterized in all the descriptors evaluated.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: jpereira@ipb.pt
Nº de páginas: 10
Documentos
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