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Chemical composition of wild edible mushrooms and antioxidant properties of their water soluble polysaccharidic and ethanolic fractions

Título
Chemical composition of wild edible mushrooms and antioxidant properties of their water soluble polysaccharidic and ethanolic fractions
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2011
Autores
Josiana A Vaz
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lillian Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Celestino Santos Buelga
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Helena Vasconcelos, MH
(Autor)
FFUP
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 126 3
Páginas: 610-616
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
CORDIS: Ciências da Saúde > Ciências farmacológicas
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-RG7
Resumo (PT): Mushrooms have become attractive as functional foods and as a source of physiologically beneficial bioactive compounds. Herein, we describe and compare the chemical constituents (phenolic compounds, macronutrients, sugars, fatty acids, tocopherols and ascorbic acid) of four wild edible mushrooms widely appreciated in gastronomy: Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm., Calocybe gambosa (Fr.) Donk, Clitocybe odora (Fr.) P. Kumm., Coprinus comatus (O.F. Müll.) Pers. Furthermore, the antioxidant activity of their water soluble polysaccharidic and ethanolic fractions was studied by three different in vitro assays. C. comatus revealed the highest concentrations of sugars (43.23/100 g dry weight), PUFA (77.46%), phenolic compounds (45.02 mg/kg), tocopherols (301.03 lg/100 g) and, among all of the fractions tested, its ethanolic fraction showed the highest antioxidant activity (EC50 < 2.6 mg/ml). C. odora revealed one of the highest ascorbic acid (172.65 mg/100 g) contents and its water soluble polysaccharidic fraction showed the best antioxidant properties (EC50 < 3.6 mg/ml) among the polysaccharidic fractions. The studied mushrooms species could potentially be used in well-balanced diets and as a source of bioactive compounds. <br> <br> Keywords: Wild edible mushrooms; Bioactive compounds; Phenolic compounds; Polysaccharides; Chemical composition <br> <a target="_blank" href="http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-51GHX0H-K&_user=2460038&_coverDate=05%2F15%2F2011&_rdoc=32&_fmt=high&_orig=browse&_origin=browse&_zone=rslt_list_item&_srch=doc-info(%23toc%235037%232011%23998739997%232828767%23FLA%23display%23Volume)&_cdi=5037&_sort=d&_docanchor=&_ct=62&_acct=C000057398&_version=1&_urlVersion=0&_userid=2460038&md5=e6847010d9200967ffa4eaeb731e35df&searchtype=a "> Texto integral </a> <br> <br>
Abstract (EN): Mushrooms have become attractive as functional foods and as a source of physiologically beneficial bioactive compounds. Herein, we describe and compare the chemical constituents (phenolic compounds, macronutrients, sugars, fatty acids, tocopherols and ascorbic acid) of four wild edible mushrooms widely appreciated in gastronomy: Armillaria mellea (Vahl) P. Kumm., Calocybe gambosa (Fr.) Donk, Clitocybe odora (Fr.) P. Kumm., Coprinus comatus (OF. Mull.) Pers. Furthermore, the antioxidant activity of their water soluble polysaccharidic and ethanolic fractions was studied by three different in vitro assays. C. comatus revealed the highest concentrations of sugars (43.23/100 g dry weight), PUFA (77.46%), phenolic compounds (45.02 mg/kg), tocopherols (301.03 mu g/100 g) and, among all of the fractions tested, its ethanolic fraction showed the highest antioxidant activity (EC(50) < 2.6 mg/ml). C. odora revealed one of the highest ascorbic acid (172.65 mg/100 g) contents and its water soluble polysaccharidic fraction showed the best antioxidant properties (EC(50) < 3.6 mg/ml) among the polysaccharidic fractions. The studied mushrooms species could potentially be used in well-balanced diets and as a source of bioactive compounds.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Contacto: iferreira@ipb.pt
Nº de páginas: 7
Documentos
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