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Varietal flavour compounds of four grape varieties producing Madeira wines

Título
Varietal flavour compounds of four grape varieties producing Madeira wines
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2004
Autores
J. S. Câmara
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Paulo Herbert
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
J. C. Marques
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 513 1
Páginas: 203-207
ISSN: 0003-2670
Editora: Elsevier
Indexação
Publicação em ISI Web of Science ISI Web of Science
COMPENDEX
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-000-9XG
Abstract (EN): Boal, Malvasia, Sercial and Verdelho are the main white grape varieties used in Madeira wine production. To estimate the free fraction of varietal aroma compounds of these varieties, 39 samples of musts were analysed to determine their content of monoterpenols and C-13 norisoprenoids (terpenoids), using dynamic headspace solid-phase microextraction coupled with gas chromatography-mass spectrometry. The r-values for linearity studies of the analytical method used, varied between 0.977 (nerolidol) and 0.999 (linalool). The repeatability for each compound varied between 2.5% (citronellol) and 11.8% (beta-ionone). The mean values from three vintages (1998, 1999 and 2000) confirmed that these musts have differentiated contents of terpenoids. In opposition to Verdelho musts, Malvasia showed the highest free terpenoids content. In order to establish relations between the compounds and the varieties under investigation, principal component analysis and linear discriminant analysis were applied to the data, revealing a good separation and classification power between the four groups as a function of varietal origin.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 5
Documentos
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