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New method for isolating & beta;-sitosterol from bleaching effluent of sulphite pulp mill

Título
New method for isolating & beta;-sitosterol from bleaching effluent of sulphite pulp mill
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2023
Autores
Evtyugin, DD
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Prates, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Domingues, MR
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Evtuguin, DV
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Y-DJH
Abstract (EN): 0-sitosterol (BS) is a phytosterol with wide potential in cosmeceutical, biomedical and food applications. In acid sulphite pulp cooking, BS and its derivatives are considered an underutilized natural source of bioactive compounds, which are adsorbed on the resulting pulp or dispersed in the spent liquor. In this work, a new method for the isolation of BS from alkaline extract (AE) of unbleached sulphite pulp purification stage is proposed. BS was recovered by two-step acidification of AE up to pH 3 under pre-selected conditions, followed by fractionation of the formed precipitate with water-miscible organic solvents, having obtained best results (> 90% of BS purity; yield of 70-210 mg/dm3 of AE) with methanol fractionation followed by BS crystallization induced via addition of water (ca. 10% vol.). When ethanol was used instead, BS was detected in low amounts in the isolate, being fatty acid sterol esters and fatty acid glycerides the major components, as revealed from analyses by wet chemistry coupled with gas chromatography-mass spectrometry and thin layer chromatography (TLC). The method is adaptable for large-scale industrial production of BS and may represent an important source of sterol-based products.& COPY; 2023 The Author(s). Published by Elsevier Ltd on behalf of Institution of Chemical Engineers. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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