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Kinetics and thermodynamics of sucrose crystal growth in the presence of a non-ionic surfactant

Título
Kinetics and thermodynamics of sucrose crystal growth in the presence of a non-ionic surfactant
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2010
Autores
Vasanth V Kumar
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rocha, F
(Autor)
FEUP
Revista
Título: Surface ScienceImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 604 11
Páginas: 981-987
ISSN: 0039-6028
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
FOS: Ciências exactas e naturais > Química
Outras Informações
ID Authenticus: P-003-5Q7
Abstract (EN): Batch experiments were carried out to study the effect of Hodag CB6, a non-ionic surfactant, on the growth kinetics of sucrose crystals as a function of supersaturation, impurity concentration and temperature. The growth promoting effect of the added impurity, studied using a recently introduced spiral nucleation model (SNM), was due to the decrease in the surface free energy induced by the added surfactant. The growth process was influenced by both kinetic and thermodynamic effect, the latter being predominant. The coverage of impurity molecules on the sucrose surface followed a Henry type expression according to Langmuir isotherm at studied temperatures. In the case of a pure system, the total active kink density was found to be around 10(16) kinks/m(2). The active growth sites on the crystal surface were found to be two orders of magnitude lower than the total number of sucrose molecules.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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