Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Characterization and Stability of a Formulation Containing Antioxidants-Enriched Castanea sativa Shells Extract
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Characterization and Stability of a Formulation Containing Antioxidants-Enriched Castanea sativa Shells Extract

Título
Characterization and Stability of a Formulation Containing Antioxidants-Enriched Castanea sativa Shells Extract
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2021
Autores
Pinto, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lameirao, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Delerue Matos, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Costa
(Autor)
FFUP
Revista
Título: CosmeticsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Nº de Série 8 4
Página Final: 49
Editora: MDPI
Indexação
Outras Informações
ID Authenticus: P-00V-45Z
Abstract (EN): The cosmetic industry is a field on rise where the search for novel antioxidant ingredients, preferably from natural matrixes, became a new challenge. The reuse of Castanea sativa shells as a source of phytochemicals with pro-healthy effects in skin care products may be a valuable alternative to valorize this underexploited agro-industrial by-product. A previous study of our research group demonstrated the antioxidant properties of chestnut shells extract obtained by ultrasound-assisted extraction (UAE), as well as its safeness on skin cell lines, namely keratinocytes and fibroblasts. Based on the extract richness in antioxidants, a formulation containing C. sativa shells extract obtained by this environmentally friendly technology was successfully developed in the present study. The oil-in-water (O/W) cream incorporating the chestnut shells extract was further characterized regarding organoleptic and technological properties, namely color, pH, droplets size, and viscosity. A stability study over time was also accomplished. The results demonstrate that the formulation not only displayed pleasant organoleptic characteristics attractive to consumers but also a pH compatible with skin and a suitable viscosity for topical application. The stability study revealed minor changes to droplet size and color, without affecting the general stability of the formulation. In conclusion, this study emphasized the prominent benefits of chestnut shells extract as a novel ingredient for skin care formulations.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 18
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Green-Sustainable Recovery of Phenolic and Antioxidant Compounds from Industrial Chestnut Shells Using Ultrasound-Assisted Extraction: Optimization and Evaluation of Biological Activities In Vitro (2020)
Artigo em Revista Científica Internacional
Lameirao, F; Pinto, D; Vieira, EF; Peixoto, AF; Cristina Freire; Sut, S; Dall'Acqua, S; Paulo Costa; Delerue Matos, C; Rodrigues, F

Da mesma revista

Main benefits and applicability of plant extracts in skin care products (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
A. S. Ribeiro; M. estanqueiro; M B P P Oliveira; José Manuel Sousa Lobo
Macroalgae-derived ingredients for cosmetic industry-an update (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Pimentel, F; Alves, R; Rodrigues, F; Beatriz B P P Oliveira
Exploring Olive Pomace for Skincare Applications: A Review (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Rodrigues, R; Alves, RC; Beatriz B P P Oliveira
Coffee silverskin: A review on potential cosmetic applications (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Bessada, SMF; Alves, RC; Beatriz B P P Oliveira
Chlorogenic Acids and Caffeine from Coffee By-Products: A Review on Skincare Applications (2023)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Rodrigues, R; Beatriz B P P Oliveira; Alves, RC

Ver todas (17)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-08-23 às 08:22:11 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias