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Simultaneous Extraction and Determination of Preservatives and Antioxidants in Juice Samples by an Optimized Microextraction Method Using Central Composite Design and Validated with Accuracy Profile

Título
Simultaneous Extraction and Determination of Preservatives and Antioxidants in Juice Samples by an Optimized Microextraction Method Using Central Composite Design and Validated with Accuracy Profile
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
Tighrine, A
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pinto, E
(Autor)
Outra
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Melo, A
(Autor)
Outra
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Ferreira, Isabel
(Autor)
FFUP
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Mamou, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amir, Y
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 102
Páginas: 208-216
ISSN: 1060-3271
Indexação
Publicação em ISI Web of Knowledge ISI Web of Knowledge - 0 Citações
Publicação em Scopus Scopus - 0 Citações
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-3BQ
Abstract (EN): Background: Food additives are widely used in industries. Overall, these additives have a beneficial role, but if their concentration exceeds certain limits, they may have an adverse effect on human health. Objective: This study outlines the determination of benzoic acid (BA), sorbic acid (SA), butylated hydroxyanisole (BHA), and butylated hydroxytoluene (BHT) in juices using dispersive liquid-liquid microextraction and HPLC-diode-array detection. Methods: Different parameters that significantly affect the extraction efficiency were optimized. The disperser and extraction solvents were acetone and chloroform, respectively. The other parameters were selected and optimized using two-level (2(k)) factorial and central composite designs, respectively. A full method validation using an accuracy profile for the total measurement error was carried out. Results: The optimized conditions were 625 mu L acetone, 350 mu L chloroform, 0.85 g NaCl, and pH 2. The validated method demonstrated good linearity with R-2 >= 0.99 and good precision with the RSD of repeatability and intermediate precision at 1.97-10.7% and 2.31-11.9%, respectively. The relative recoveries were 96.2-105.4%, and the LODs were around 0.03 mu g/mL for all compounds. The analysis of 41 samples revealed that BA and SA were quantified in 25 and 20 samples, respectively. BHA and BHT were not detected. Conclusions: The proposed methodology is an appropriate tool to determine important food additives in juices to ensure their compliance with the food additives legislation. Highlights: The work has demonstrated that the method can be successfully used in the simultaneous determination of four food additives in fruit juices.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 9
Documentos
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