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Green-Sustainable Recovery of Phenolic and Antioxidant Compounds from Industrial Chestnut Shells Using Ultrasound-Assisted Extraction: Optimization and Evaluation of Biological Activities In Vitro

Título
Green-Sustainable Recovery of Phenolic and Antioxidant Compounds from Industrial Chestnut Shells Using Ultrasound-Assisted Extraction: Optimization and Evaluation of Biological Activities In Vitro
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2020
Autores
Lameirao, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Pinto, D
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Vieira, EF
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Peixoto, AF
(Autor)
FCUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Sut, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Dall'Acqua, S
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Paulo Costa
(Autor)
FFUP
Delerue Matos, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Rodrigues, F
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: AntioxidantsImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 9
Página Final: 267
ISSN: 2076-3921
Editora: MDPI
Outras Informações
ID Authenticus: P-00R-X57
Abstract (EN): Chestnut processing industry generates large amounts of by-products, including leaves, burs and shells that are a source of bioactive compounds. The purpose of this study was to establish an ultrasound-assisted extraction (UAE) of phenolic and antioxidant compounds from industrial chestnut shells. A central composite design (CCD) was conducted to analyze the effects of time (4-46 min) and temperature (34-76 degrees C) in the antioxidant activity (2,2 '-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS), 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH), and ferric reducing antioxidant power (FRAP)) and total phenolic compounds (TPC) of chestnut shells extracts. The optimal extraction conditions were obtained at 70 degrees C for 40 min. The optimal extract was characterized regarding phenolic profile, radical scavenging capacity, and effects on intestinal and dermal cell lines. The optimal extract revealed high amounts of ellagic acid (40.4 mu g/mg dw), followed by caffeic acid derivative (15.4 mu g/mg dw) and epigallocatechin (15.3 mu g/mg dw). Indeed, the extract exhibited the highest scavenging efficiencies against NOBLACK CIRCLE (IC50 = 0.1 mu g/mL) and HOCl (IC50 = 0.7 mu g/mL) and did not conducted to a decrease on HaCaT and HFF-1 viability up to 100 mu g/mL. Oppositely, a decrease on Caco-2 and HT29-MTX viability was observed. This study suggests that UAE could be a sustainable option to valorize chestnut shells as raw material for different industries.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 19
Documentos
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