Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Chemical composition and anti-cancer properties of Juniperus oxycedrus L. essential oils on estrogen receptor-positive breast cancer cells
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Chemical composition and anti-cancer properties of Juniperus oxycedrus L. essential oils on estrogen receptor-positive breast cancer cells

Título
Chemical composition and anti-cancer properties of Juniperus oxycedrus L. essential oils on estrogen receptor-positive breast cancer cells
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2019
Autores
El Abid, H
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amaral, C
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Cunha, SC
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Augusto, TV
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Correia da Silva, G
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Moumni, M
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 59
Páginas: 261-271
ISSN: 1756-4646
Editora: Elsevier
Outras Informações
ID Authenticus: P-00Q-NP2
Abstract (EN): Fruits from Juniperus oxycedrus L. (Cupressaceae) are generally used in gastronomy and in folk medicine to treat cancer. In this study, the anti-cancer efficacy of essential oils (EOs) of fruits and leaves from Moroccan J. oxycedrus L., was investigated in ER+ breast cancer cells. Both EOs presented anti-proliferative effects but, curiously, only fruits EOs impaired cancer cell growth and induced apoptosis. To characterize the chemical composition of these EOs, a suitable HS-SPME/GC MS method was developed. Among the SPME fibers used, the PDMS and PA were the most effective for characterization of volatile compounds. Moreover, these EOs are rich in alpha-pinene and beta-myrcene, which also presented anti-cancer properties. For the first time, the anti-cancer properties of EOs and of new potential bioactive molecules of J. oxycedrus L. in ER+ breast cancer cells were highlighted, suggesting their potential adjuvant therapeutic role in breast cancer.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Da mesma revista

Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sonia Norberto; Sara Silva; Manuela Meireles; Ana Faria; Manuela Pintado; Conceicao Calhau
Anti-obesity potential of natural methylxanthines (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carrageta, DF; Dias, TR; Alves, MG; Oliveira, PF; Monteiro, M; Silva, BM
UHPLC-MS/MS profiling of Aplysia depilans and assessment of its potential therapeutic use: Interference on iNOS expression in LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages and caspase-mediated pro-apoptotic effect on SH-SY5Y cells (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Renato B. Pereira; Diana C.G.A. Pinto; David M. Pereira; Nelson G.M. Gomes; Artur M.S. Silva; Paula B. Andrade; Patricia Valentão
Thymus carnosus extracts induce anti-proliferative activity in Caco-2 cells through mechanisms that involve cell cycle arrest and apoptosis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins-Gomes, C; Souto, EB; Cosme, F; Nunes, FM; Silva, AM
The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fatima Paiva Martins; Susana Barbosa; Marco Silva; Divanildo Monteiro; Victor Pinheiro; Jose Luis Mourao; Joao Fernandes; Susana Rocha; Luis Belo; Alice Santos Silva

Ver todas (23)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-10-02 às 20:23:28 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias