Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > The current knowledge on the application of anti-biofilm enzymes in the food industry
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

The current knowledge on the application of anti-biofilm enzymes in the food industry

Título
The current knowledge on the application of anti-biofilm enzymes in the food industry
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2016
Autores
Ana Meireles
(Autor)
FEUP
Anabela Borges
(Autor)
FEUP
Efstathios Giaouris
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Manuel Simões
(Autor)
FEUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 86
Páginas: 140-146
ISSN: 0963-9969
Editora: Elsevier
Indexação
Classificação Científica
CORDIS: Ciências da Saúde
FOS: Ciências da engenharia e tecnologias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00K-J45
Abstract (EN): Biofilms are encountered on nearly all wet surfaces, with their development being often unwanted due to the serious problems they can cause in different fields, including in the food sector. They are recognized as the preferential microbial lifestyle due to the numerous advantages for the embedded cells. Biofilm cells are highly resistant to stress conditions, particularly to antimicrobials, as their complex and compact structure hampers the penetration of antimicrobials and the access to the deep positioned cells. The increased resistance to the currently employed control strategies emphasizes the urgent need of new alternative and/or complementary eradication approaches. To this direction, the use of enzymes is an interesting alternative anti-biofilm approach due to their capability to degrade crucial components of the biofilm matrix, cause cell lysis, promote biofilm disruption and interrupt the cell-to-cell signaling events governing biofilm formation and maintenance. This review provides an overview of the enzymes used for biofilm control, their targets and examples of effective applications.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
Nome do Ficheiro Descrição Tamanho
4.Meireles_et_al_Post-Print Post-Print version 670.75 KB
Existem documentos associados à publicação sem acesso permitido.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Device for measuring skinfold thickness (2015)
Patente
Manuel Rodrigues Quintas; Carlos Moreira da Silva; Tiago Faustino Andrade; Maria Teresa Restivo; Maria de Fátima Chouzal; Amaral, Teresa
Voriconazole loaded chitosan nanoparticles as novel drug delivery system for the localized management of bone infection (2024)
Poster em Conferência Internacional
Ferraz, MP; Miguel Zegre; Joana Barros; Ana Bettencourt; Lídia Caetano; Liliana Gonçalves; B. David
Unavoidable food waste estimate using food consumption data (2013)
Poster em Conferência Internacional
Sousa, Rita; Torres, Duarte
Flavonoids and Omega-3 fatty acid-loaded lipid nanocarriers as promising antimicrobial biofilm strategies (2024)
Poster em Conferência Internacional
Ferraz, MP; Ana Beatriz Pereira; Mariana Terroso; Carla Martins Lopes; Marlene Lúcio
Chlorhexidine-releasing composite hydrogel for the prevention and control of bacterial infections (2023)
Poster em Conferência Internacional
Ferraz, MP; Barros, J; Liliana Grenho; Fernandes, A.L.

Ver todas (116)

Da mesma revista

Valorisation of natural extracts from marine source focused on marine by-products: A review (2010)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ferraro, V; Cruz, IB; Jorge, RF; F. Xavier Malcata; Pintado, ME; Castro, PML
Updating the research on prodelphinidins from dietary sources (2016)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Teixeira, N; Nuno Mateus; Victor de Freitas
The botanical profile, phytochemistry, biological activities and protected-delivery systems for purple sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.): An up-to-date review (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Jiang, T; Ye, SX; Liao, W; Wu, MC; He, JR; Nuno Mateus; Oliveira, H
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva
Producing more with less: Strategies and novel technologies for plant-based food biofortification (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Susana M P Carvalho; Marta W Vasconcelos

Ver todas (119)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-11-04 às 09:31:16 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias