Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Using Gamma Irradiation to Attenuate the Effects Caused by Drying or Freezing in Macrolepiota procera Organic Acids and Phenolic Compounds
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Using Gamma Irradiation to Attenuate the Effects Caused by Drying or Freezing in Macrolepiota procera Organic Acids and Phenolic Compounds

Título
Using Gamma Irradiation to Attenuate the Effects Caused by Drying or Freezing in Macrolepiota procera Organic Acids and Phenolic Compounds
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Angela Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lillian Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amilcar L Antonio
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao C M Barreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 7
Páginas: 3012-3021
ISSN: 1935-5130
Editora: Springer Nature
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-009-VYQ
Abstract (EN): Macrolepiota procera (Scop.) Singer, commonly parasol mushroom, is an appreciated wild edible species. Due to its very perishable nature, M. procera must be processed to extend its shelf life. The chemical changes caused by common processing types (PTs) should be avoided to maintain the wholesomeness of organoleptic features. Irradiation might be used as a preservation methodology due to its safety, cost-effectiveness and ability to ensure hygienic and sensory quality. Furthermore, when combined with other preservation technologies, irradiation exhibits an attenuating effect over the chemical changes caused by some of those treatments per se. Herein, the effects of irradiation of M. procera processed samples (frozen, dried and fresh) were evaluated considering changes in organic acid and phenolic compound profiles. Detected contents of phenolic were much lower than those of organic acids. Differences caused by PT, specifically the lower levels of total organic acids and phenolic acids in dried and frozen samples, were larger than those observed for stronger irradiation doses, which did not cause remarkable changes, except for a slightly lower content of phenolic acids in nonirradiated samples. This larger effect was statistically confirmed in the performed linear discriminant analysis. Besides its slighter influence, irradiation showed potential usefulness to be used as complementary preservation technology since it attenuated the lowering effects of dehydration and freeze treatment over specific organic acid contents.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 10
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Effects of different processing technologies on chemical and antioxidant parameters of Macrolepiota procera wild mushroom (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Lillian Barros; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Techniques for Extraction of Brewer's Spent Grain Polyphenols: a Review (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Luis F Guido; Moreira, MM
Preparation and Incorporation of Functional Ingredients in Edible Films and Coatings (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ribeiro, A.M.; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of High Hydrostatic Pressure (HHP) Treatment on Edible Flowers' Properties (2017)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Fernandes, L; Susana Casal; Pereira, J; Ramalhosa, E; Saraiva, JA
Volatile Profiling of Kiwifruits (Actinidia deliciosa 'Hayward') Evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: Influence of Ripening, Training System and Storage (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luis Miguel Mota; Ana Aguiar; Isabel M P L V O Ferreira; de Pinho, PG
Volatile profiling of kiwifruit (Actinidia deliciosa ‘Hayward’) evaluated by HS-SPME and GC-IT/MS: influence of ripening, training system and storage. (2011)
Artigo em Revista Científica Internacional
Luís Miguel Mota; Ana Aguiar; Isabel M.P.L.V.O. Ferreira; Paula Guedes de Pinho

Ver todas (26)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-10-02 às 12:02:24 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias