Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effects of gamma irradiation on chemical composition and antioxidant potential of processed samples of the wild mushroom Macrolepiota procera
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Effects of gamma irradiation on chemical composition and antioxidant potential of processed samples of the wild mushroom Macrolepiota procera

Título
Effects of gamma irradiation on chemical composition and antioxidant potential of processed samples of the wild mushroom Macrolepiota procera
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2014
Autores
Angela Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao C M Barreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Amilcar L Antonio
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Título: Food ChemistryImportada do Authenticus Pesquisar Publicações da Revista
Vol. 149
Páginas: 91-98
ISSN: 0308-8146
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-008-GFW
Abstract (EN): It was previously demonstrated that gamma irradiation was the processing technology with the highest capacity to maintain the chemical profile of fresh Macrolepiota procera wild mushroom, when compared to freeze-dried or oven-dried samples. Herein, it was aimed to evaluate gamma irradiation effects on processed samples. Chemical composition and antioxidant potential of irradiated (0.5 and 1 kGy) fresh, frozen and dried samples were determined by chromatographic techniques and in vitro assays, respectively. M. procera irradiation attenuated the effects caused by oven-drying or freezing; combining freeze treatment with 0.5 kGy dose preserved total tocopherols. Rather than a conservation methodology, gamma irradiation might act as a useful adjuvant to other conservation techniques (e.g., freezing or oven-drying).
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 8
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Using Gamma Irradiation to Attenuate the Effects Caused by Drying or Freezing in Macrolepiota procera Organic Acids and Phenolic Compounds (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Lillian Barros; Amilcar L Antonio; Joao C M Barreira; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
Triacylglycerols profiling as a chemical tool to identify mushrooms submitted to gamma or electron beam irradiation (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira
Study of chemical changes and antioxidant activity variation induced by gamma-irradiation on wild mushrooms: Comparative study through principal component analysis (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Pedro M P Santos; Anabela Martins; Beatriz B P P Oliveira; Isabel C F R Ferreira
How does electron beam irradiation dose affect the chemical and antioxidant profiles of wild dried Amanita mushrooms? (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Andrzej Rafalski; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
Feasibility of electron-beam irradiation to preserve wild dried mushrooms: Effects on chemical composition and antioxidant activity (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira

Ver todas (9)

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Vitamin D-fortified bread: Systematic review of fortification approaches and clinical studies (2022)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Souza, SVS; Borges, Nuno; Vieira, EF
Plant derived and dietary phenolic antioxidants: Anticancer properties (2015)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Roleira, FMF; Tavares da Silva, EJ; Varela, CL; Costa, SC; Silva, T; Garrido, J; Fernanda Borges
Encapsulation in food industry with emerging electrohydrodynamic techniques: Electrospinning and electrospraying - A review (2021)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sílvia Castro Coelho; Berta Nogueiro Estevinho; Fernando Rocha
Effect of gamma and electron beam irradiation on the physico-chemical and nutritional properties of mushrooms: A review (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
DETERMINATION OF FLUORIDE IN SPANISH VINEGARS (1992)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
GARCIA, C; Lapa, RAS; Lima, JLFC; PEREZOLMOS, R

Ver todas (348)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-10-02 às 16:15:37 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias