Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Development of a functional dairy food: Exploring bioactive and preservation effects of chamomile (Matricaria recutita L.)
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Development of a functional dairy food: Exploring bioactive and preservation effects of chamomile (Matricaria recutita L.)

Título
Development of a functional dairy food: Exploring bioactive and preservation effects of chamomile (Matricaria recutita L.)
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Cristina Caleja
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lillian Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amilcar L Antonio
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Ana Ciric
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao C M Barreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Marina Sokovic
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Celestino Santos Buelga
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 16
Páginas: 114-124
ISSN: 1756-4646
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00G-EAY
Abstract (EN): The antioxidant (free radical scavenging activity, reducing power and lipid peroxidation inhibition) and antimicrobial (against bacteria and fungi) potential of Matricaria recutita L. (chamomile) extracts obtained by decoction was demonstrated. The characterization of the extracts highlighted dicaffeoyl-2,7-anhydro-3-deoxy-2-octulopyranosonic acid (diCDOA) and luteolin-O-glucuronide as the main phenolic compounds. Extracts containing these natural ingredients were incorporated into cottage cheese, and the prepared products were compared with samples incorporated with chamomile powder and plain cottage cheese (control). Nutritional composition, colour and antioxidant activity of all samples were evaluated along storage time. Chamomile decoctions (natural bioactive ingredient) did not alter significantly the nutritional and fatty acid profiles of cottage cheese, but improved its antioxidant potential, independent of the storage time. Moreover, it increased the shelf life since only the control samples showed signs of degradation after 14 days of storage. The development of this novel functional dairy product emphasizes the bioactive and preservation potential of chamomile.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 11
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Das mesmas áreas científicas

Exploratory evaluation of determinants of food label use: an application to packaged sliced bread (2010)
Poster em Conferência Internacional
A. Frias; L. M. Cunha; R.C. Lima; L. Aires; A. P. Moura
The Bioactivity of Pomegranate: Impact on Health and Disease (2011)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Ana Faria; Conceicao Calhau
Targeted metabolites and biological activities of Cydonia oblonga Miller leaves (2012)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Andreia P Oliveira; Rossana M Costa; Ana S Magalhaes; Jose A Pereira; Marcia Carvalho; Patricia Valentao; Paula B Andrade; Branca M Silva

Ver todas (778)

Da mesma revista

Blueberry anthocyanins in health promotion: A metabolic overview (2013)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Sonia Norberto; Sara Silva; Manuela Meireles; Ana Faria; Manuela Pintado; Conceicao Calhau
Anti-obesity potential of natural methylxanthines (2018)
Outra Publicação em Revista Científica Internacional
Carrageta, DF; Dias, TR; Alves, MG; Oliveira, PF; Monteiro, M; Silva, BM
UHPLC-MS/MS profiling of Aplysia depilans and assessment of its potential therapeutic use: Interference on iNOS expression in LPS-stimulated RAW 264.7 macrophages and caspase-mediated pro-apoptotic effect on SH-SY5Y cells (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Renato B. Pereira; Diana C.G.A. Pinto; David M. Pereira; Nelson G.M. Gomes; Artur M.S. Silva; Paula B. Andrade; Patricia Valentão
Thymus carnosus extracts induce anti-proliferative activity in Caco-2 cells through mechanisms that involve cell cycle arrest and apoptosis (2019)
Artigo em Revista Científica Internacional
Martins-Gomes, C; Souto, EB; Cosme, F; Nunes, FM; Silva, AM
The effect of olive leaf supplementation on the constituents of blood and oxidative stability of red blood cells (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Fatima Paiva Martins; Susana Barbosa; Marco Silva; Divanildo Monteiro; Victor Pinheiro; Jose Luis Mourao; Joao Fernandes; Susana Rocha; Luis Belo; Alice Santos Silva

Ver todas (24)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-11-04 às 06:34:26 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias