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Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts

Título
Nutritional parameters of infusions and decoctions obtained from Fragaria vesca L. roots and vegetative parts
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2015
Autores
Maria Ines Dias
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Lillian Barros
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Patricia Morales
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Maria Cortes Sanchez Mata
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
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Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Revista
Vol. 62
Páginas: 32-38
ISSN: 0023-6438
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Outras ciências agrárias
Outras Informações
ID Authenticus: P-00A-78P
Abstract (EN): Fragaria vesca L. (wild strawberry) roots and vegetative parts are commonly used in infusions and decoctions for different medicinal purposes. The composition in non-nutrients (mainly phenolic compounds) has previously been reported, but the contribution in nutritional compounds has not been researched. Therefore, chemical parameters with nutritional role, namely macronutrients, mineral components, some vitamins (ascorbic acid, folate and tocopherols), as well as, fatty acids, soluble sugars and organic acids, present in F vesca roots and vegetative parts were evaluated using commercial and wild samples. Furthermore, their infusions and decoctions were also fully characterized; as well as the percentages of vitamins and minerals released for the aqueous preparations. The processing steps, the collection region and also the physiological state in which the samples were collected could influence the differences found between commercial and wild samples. The infusion and decoction preparations showed significantly high released percentages of folate and minerals, and also allowed the detection of xylose, proving to be more effective for soluble sugars extraction. Roots and vegetative parts of F vesca, normally consumed as infusions and decoctions, can be sources of macro and micronutrients.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 7
Documentos
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