Saltar para:
Logótipo
Você está em: Início > Publicações > Visualização > Effects of gamma irradiation on physical parameters of Lactarius deliciosus wild edible mushrooms
Mapa das Instalações
FC6 - Departamento de Ciência de Computadores FC5 - Edifício Central FC4 - Departamento de Biologia FC3 - Departamento de Física e Astronomia e Departamento GAOT FC2 - Departamento de Química e Bioquímica FC1 - Departamento de Matemática

Effects of gamma irradiation on physical parameters of Lactarius deliciosus wild edible mushrooms

Título
Effects of gamma irradiation on physical parameters of Lactarius deliciosus wild edible mushrooms
Tipo
Artigo em Revista Científica Internacional
Ano
2012
Autores
Angela Fernandes
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Amilcar L Antonio
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Joao C M Barreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Beatriz B P P Oliveira
(Autor)
FFUP
Ver página pessoal Sem permissões para visualizar e-mail institucional Pesquisar Publicações do Participante Ver página do Authenticus Sem ORCID
Anabela Martins
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Sem AUTHENTICUS Sem ORCID
Isabel C F R Ferreira
(Autor)
Outra
A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. A pessoa não pertence à instituição. Ver página do Authenticus Sem ORCID
Revista
Vol. 74
Páginas: 79-84
ISSN: 0925-5214
Editora: Elsevier
Classificação Científica
FOS: Ciências agrárias > Agricultura, silvicultura e pescas
Outras Informações
ID Authenticus: P-002-38H
Abstract (EN): Studies evaluating the effects of ionizing radiation on mushrooms are mostly available in cultivated species rather than with wild species. In the present work, the effects of gamma radiation dose (0, 0.5 and 1 kGy) and storage time (0-8 days at 5 degrees C) on the physical parameters (colour, cap diameter and weight) of the wild edible mushroom Lactarius deliciosus were evaluated. A slight decrease in redness (a) with irradiation dose and a slight decrease in the cap diameter with storage time were observed. The results of weight loss profiles during 8 days of storage were very similar for irradiated and non-irradiated samples. Overall, this study demonstrated that up to 1 kGy, gamma irradiation and cold storage did not significantly affect the measured physical properties.
Idioma: Inglês
Tipo (Avaliação Docente): Científica
Nº de páginas: 6
Documentos
Não foi encontrado nenhum documento associado à publicação.
Publicações Relacionadas

Dos mesmos autores

Using Gamma Irradiation to Attenuate the Effects Caused by Drying or Freezing in Macrolepiota procera Organic Acids and Phenolic Compounds (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Lillian Barros; Amilcar L Antonio; Joao C M Barreira; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
Triacylglycerols profiling as a chemical tool to identify mushrooms submitted to gamma or electron beam irradiation (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira; Beatriz B P P Oliveira
Study of chemical changes and antioxidant activity variation induced by gamma-irradiation on wild mushrooms: Comparative study through principal component analysis (2013)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Pedro M P Santos; Anabela Martins; Beatriz B P P Oliveira; Isabel C F R Ferreira
How does electron beam irradiation dose affect the chemical and antioxidant profiles of wild dried Amanita mushrooms? (2015)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Andrzej Rafalski; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira
Feasibility of electron-beam irradiation to preserve wild dried mushrooms: Effects on chemical composition and antioxidant activity (2014)
Artigo em Revista Científica Internacional
Angela Fernandes; Joao C M Barreira; Amilcar L Antonio; Beatriz B P P Oliveira; Anabela Martins; Isabel C F R Ferreira

Ver todas (9)

Da mesma revista

Transcriptional and biochemical regulation of internal browning disorder in 'Rocha' pear as affected by O-2 and CO2 concentrations (2017)
Artigo em Revista Científica Internacional
Deuchande, T; Carvalho, SMP; Gine Bordonaba, J; Vasconcelos, MW; Larrigaudiere, C
Postharvest water relations in cut rose cultivars with contrasting sensitivity to high relative air humidity during growth (2012)
Artigo em Revista Científica Internacional
Dimitrios Fanourakis; Susana M P Carvalho; Domingos P F Almeida; Olaf van Kooten; Wouter G van Doorn; Ep Heuvelink
Postharvest quality changes in fresh-cut watercress stored under conventional and inert gas-enriched modified atmosphere packaging (2016)
Artigo em Revista Científica Internacional
Pinela, J; Barreira, JCM; Barros, L; Antonio, AL; Carvalho, AM; Oliveira, MBPP; Ferreira, ICFR
Hydrogen ion concentration affects quality retention and modifies the effect of calcium additives on fresh-cut 'Rocha' pear (2010)
Artigo em Revista Científica Internacional
M.H. Gomes; J.F. Fundo; S. Santos; A.L. Amaro; Domingos Almeida

Ver todas (7)

Recomendar Página Voltar ao Topo
Copyright 1996-2024 © Faculdade de Ciências da Universidade do Porto  I Termos e Condições  I Acessibilidade  I Índice A-Z  I Livro de Visitas
Última actualização: 2016-03-23 I  Página gerada em: 2024-11-04 às 02:09:03 | Política de Utilização Aceitável | Política de Proteção de Dados Pessoais | Denúncias